Budeme potrebovať:
§
500 g hladkej múky
§
200 g preosiateho práškového
cukru
§
100 g Smetolu alebo Hery
§
200 g kvalitného medu
§
100 g pomletých lieskovcov
(vlašských orechov, mandlí)
§
100 g pomletého kandizovaného
ovocia (môžeme použiť aj hrozienka, brusnice alebo čo máme doma)
§
4
polievkové lyžice rumu
§
1
čajovú lyžičku sódy bikarbóny
§
1
vajce a 2 žĺtky
§
štipku
soli
§
postrúhanú
citrónovú kôru z jedného citróna
§
hustý
slivkový lekvár
Poleva:
150 g cukru, 2 PL rumu, 1 PL vriacej vody
Postup:
150 g cukru, 2 PL rumu, 1 PL vriacej vody
Postup:
Múku zmiešame so sódou a štipkou soli, pridáme Smetol, cukor, med, orechy, pomleté kandizované ovocie, rum, citrónovú kôru žĺtky a vajce a vypracujeme nelepivé cesto (ak sa lepí, trochu pomúčime). |
Cesto je hotové. |
Zabalíme ho do fólie a necháme dva dni v cladničke odpočívať. |
Po dvoch dňoch urobíme z cesta guľôčky s priemerom asi 3 cm. |
Koniec varešky zapichneme do múky a urobíme ním v guľkách jamky. |
Jamky naplníme slivkovým lekvárom. Použijeme lyžičku alebo plniace vrecúško. |
Medovníčky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie ... |
A upečieme v horúcej rúre. |
Rum (alebo citrónovú šťavu pre deti) rozrobíme s práškovým cukrom na riedku kašičku. |
Vychladnuté upečené koláčiky namáčame v kašičke. |
Koláčiky rozložíme na tácku a necháme uschnúť polevu. |
Hotové koláčiky dáme do plechovice, sú krásne mäkučké, voňavé a výborné. Dobrú chuť. |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára