štvrtok 2. apríla 2020

Veľkonočné nadievané medovníčky



Budeme potrebovať:
§        500 g hladkej múky
§        200 g preosiateho práškového cukru
§        100 g Smetolu alebo Hery
§        200 g kvalitného medu
§        100 g pomletých lieskovcov (vlašských orechov, mandlí)
§        100 g pomletého kandizovaného ovocia (môžeme použiť aj hrozienka, brusnice alebo čo máme doma)
§        4 polievkové lyžice rumu
§        1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny
§        1 vajce a 2 žĺtky
§        štipku soli
§        postrúhanú citrónovú kôru z jedného citróna
§        hustý slivkový lekvár

Poleva:
150 g cukru, 2 PL rumu, 1 PL vriacej vody

Postup:
 
Múku zmiešame so sódou a štipkou soli, pridáme Smetol, 
cukor, med, orechy, pomleté kandizované ovocie, rum, 
citrónovú kôru žĺtky a vajce a vypracujeme nelepivé cesto 
(ak sa lepí, trochu pomúčime).



Cesto je hotové.



Zabalíme ho do fólie a necháme dva dni v cladničke odpočívať.




Po dvoch dňoch urobíme z cesta guľôčky 
s priemerom asi 3 cm. 


Koniec varešky zapichneme do múky 
a urobíme ním v guľkách jamky.
Jamky naplníme slivkovým lekvárom. 
Použijeme lyžičku alebo plniace vrecúško.




Medovníčky poukladáme na plech 
vystlaný papierom na pečenie ...


A upečieme v horúcej rúre.


Rum (alebo citrónovú šťavu pre deti) 
rozrobíme s práškovým cukrom na riedku kašičku.


Vychladnuté upečené koláčiky namáčame v kašičke.


Koláčiky rozložíme na tácku a necháme uschnúť polevu.


Hotové koláčiky dáme do plechovice, sú krásne mäkučké, 
voňavé a výborné. 
Dobrú chuť. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára