štvrtok 9. apríla 2020

Pšenično-špaldové kaiserky


Na rozkvas potrebujeme:
§        170 g hladkej múky
§        170 g vody
§        1 polievkovú lyžicu kvásku

Na dokončenie:
§        100 g špaldovej celozrnnej múky
§        230 g hladkej múky extra špeciál
§        130 g vody
§        20 g Smetolu alebo masla
§        1 žĺtok
§        1 čajovú lyžičku práškového cukru (najlepšie hnedého)
§        1,5 čajovej lyžičky soli
§        rozšľahané vajce na potieranie
§        ľanové, sezamové, makové alebo iné semienka na posýpanie


Do misy odvážime múku, vodu a pridáme kvások. 

Všetko premiešame ....




... prikryjeme utierkou a necháme 12 hodín pracovať.

Po 12 hodinách pridáme špaldovú a hladkú múku, Smetol (alebo iný tuk), vajce, soľ, cukor a vodu. 

Všetko premiešame rukami alebo stierkou.


Nakoniec si prisypeme ešte hladkú múku podľa potreby , rukami vypracujeme guľu
a prikryjeme utierkou. Necháme kysnúť asi 2 - 3 hodiny.

Po vykysnutí cesto cesto premiestnime na pomúčenu dosku ...

... a rozdelíme ho na 10 rovnakých dielov.


Kúsky cesta povaľkáme v rukách, aby boli hladké.
Asi takto.

Guľky položíme na plech vystlaný papierom na pečenie ...

... a necháme kysnúť asi 2 hodiny.

Po dvoch hodinách stierkou guľky pretočíme - vrchná strana ide na papier.

Formičkou na kaiserky vytlačíme tvar
(ak nemáme formičku, pomôžeme si nožom).
Kaiserky necháme ešte hodinu kysnúť.

Po hodine ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme
semienkami podľa vlastného výberu.

Rúru si predhrejeme na 190 až 200 stupňov.
Do vyhriatej rúry vložíme kaiserky a pečieme asi 15 minút.



Po upečení ich prikryjeme utierkou aby nevyschli a necháme vychladnúť.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára