Na rozkvas potrebujeme:
§
170 g hladkej múky
§
170 g vody
§
1
polievkovú lyžicu kvásku
Na dokončenie:
§
100 g špaldovej celozrnnej múky
§
230 g hladkej múky extra
špeciál
§
130 g vody
§
20 g Smetolu alebo masla
§
1
žĺtok
§
1
čajovú lyžičku práškového cukru (najlepšie hnedého)
§
1,5
čajovej lyžičky soli
§
rozšľahané
vajce na potieranie
§
ľanové,
sezamové, makové alebo iné semienka na posýpanie
Do misy odvážime múku, vodu a pridáme kvások. |
Všetko premiešame .... |
... prikryjeme utierkou a necháme 12 hodín pracovať. |
Po 12 hodinách pridáme špaldovú a hladkú múku, Smetol (alebo iný tuk), vajce, soľ, cukor a vodu. |
Všetko premiešame rukami alebo stierkou. |
Nakoniec si prisypeme ešte hladkú múku podľa potreby , rukami vypracujeme guľu a prikryjeme utierkou. Necháme kysnúť asi 2 - 3 hodiny. |
Po vykysnutí cesto cesto premiestnime na pomúčenu dosku ... |
... a rozdelíme ho na 10 rovnakých dielov. |
Kúsky cesta povaľkáme v rukách, aby boli hladké. |
Asi takto. |
Guľky položíme na plech vystlaný papierom na pečenie ... |
... a necháme kysnúť asi 2 hodiny. |
Po dvoch hodinách stierkou guľky pretočíme - vrchná strana ide na papier. |
Formičkou na kaiserky vytlačíme tvar (ak nemáme formičku, pomôžeme si nožom). Kaiserky necháme ešte hodinu kysnúť. |
Po hodine ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme semienkami podľa vlastného výberu. |
Rúru si predhrejeme na 190 až 200 stupňov. Do vyhriatej rúry vložíme kaiserky a pečieme asi 15 minút. |
Po upečení ich prikryjeme utierkou aby nevyschli a necháme vychladnúť. |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára