Budeme potrebovať:
§ 4 celé vajíčka
§ 2 žĺtky
§ 500 g krupicového cukru
§ 1 balíček vanilkového cukru
§ 1 balíček sušeného zázvoru (môžeme aj menej, ak nemáme radi výraznú chuť zázvoru)
§ 2 polievkové lyžice oleja
§ 650 g hladkej múky extra špeciál
§ 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
§ na špic noža salajky alebo sódy bikarbóny
Postup:
Do misy odvážime krupicový cukor, pridáme vanilkový cukor vajcia a žĺtky a začneme šľahať. |
Poctivo šľaháme .... |
... a šľaháme asi 10 - 15 minút, čím dlhšie vydržíme, tým lepšie. Cesto musí zhustnúť a zblednúť. |
Do vyšľahanej cukrovo-vaječnej zmesi pridáme sušený zázvor a šľaháme ďalej. |
Základ je pripravený. |
Pridáme múku, kypriaci prášok do pečiva, na špic noža salajky alebo sódy ... |
a dve polievkové lyžice rastlinného oleja. |
Po pridaní múky, kypriaceho prášku, salajky a oleja už miesime rukou. |
Cesto je lepkavé, .... |
.... preto prisypeme ešte asi 1 - 2 polievkové lyžice múky, možno aj viac, podľa veľkosti vajec. |
Hotové cesto sa nelepí, je tuhšie, no nie suché. |
Pred vaľkaním si poriadne pomúčime dosku. Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm. |
Z cesta povykrajujeme formičkou zázvorníkové alebo iné tvary. Odporúčam tvary s oblúčikmi alebo zúbkami, napr. kvetinku. Koláčiky sa potom pekne upečú. |
Povykrajované zázvorníky poukladáme na čistý obrus "dolu hubou", to znamená otočíme ich. |
Takto rozložené zázvorníky sušíme 10 - 12 hodín, najlepšie je preto zamiesiť, povykrajovať večer a ráno piecť alebo ráno zamiesiť, povykrajovať a večer piecť. |
Po 10 - 12 hodinách rozložíme zázvorníky na plech (už ich neotáčame). |
Rúru vyhrejeme na 170 stupňov, nepúšťame ventilátor, koláčiky by sa pokazili. |
Zázvorníky vložíme do vyhriatej rúry. |
Zázvorníky v rúre veľmi rýchlo narastú, pečieme ich "dobleda" asi 8 minút. Pozor! Ak ešte nie sú celkom upečené, lepia sa na plech. |
Hotové zázvorníky uložíme do plechovice s krajcom čerstvého chleba, budú vláčne a mäkké. |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára