piatok 17. apríla 2020

Domáci balzam



Doma v kuchyni si jednoducho vyrobíme aj krém, ktorý môžeme, v prípade, že nemáme alergiu na včelie produkty,  použiť na celé
telo. Je domáci, voňavý, liečivý a na 100 % prírodný. Použiť ho    môžeme na tvár i celé telo, popraskané pery, boľavé nohy, svaly či kĺby. 

Budeme potrebovať:
§       1 šálku oleja (olivový, mandľový, marhuľový, borákový ...)
§       4 polievkové lyžice rozpusteného včelieho vosku (najlepšie žltého)
§       bylinky podľa vlastného výberu
§       100 % prírodný éterický olej podľa vlastného výberu

Postup:
V háji aj záhradách teraz kvitne zádušník brečtanovitý.
Čajík z neho je výborným liekom na priedušky, hlasivky a všetky
pľúcne choroby. Krém pomôže citlivej pokožke,
natretý okolo uší lieči bolesť uší, šumenie a hučanie v ušiach.

Z rozmarínu môžeme vyrobiť krém na spevnenie a omladenie pokožky
a výborný masážny krém na boľavé svaly a kĺby.






Čerstvé bylinky naložíme do pohára, musia byť suché,
zalejeme ich olejom na necháme odležať na tmavom mieste 3 - 5 dní.




Nechtík môžeme nechať naložený aj po celú zimu. Tento som práve objavila
v mojej špajzi.








Bylinky precedíme cez husté sito do nerezovej misy.





Misu postavíme do hrnca s vodou - parný kúpeľ.  (Voda asi do 1/4 hrnca.)
Hrniec postavíme na sporák a na miernom ohni zahrievame,
voda nesmie vrieť, olej má byť len teplý, nie horúci.

Pripravíme si včelí vosk. Zohnať ho môžeme od včelára
alebo použijeme sviečku z včelieho vosku.

Vosk roztopíme v parnom kúpeli. 



Do zahriateho oleja pridáme 4 polievkové lyžice roztopeného vosku.







Vosk sa nám vyzráža v oleji. 


Olej stále zahrievame a miešame, aby s vosk rozpustil a spojil s olejom.


Hotovo.



Pridáme 4 - 5 kvapiek 100 % prírodného esenciálneho oleja
(napr. levanduľového alebo zázvorového).




Balzam je teraz tekutý. Nalejeme ho do pohárikov. Nezakrývame.
Necháme chladnúť.



Po hodine začne balzam odspodu tuhnúť.


Po asi 3 - 4 hodinách má už krémovú konzistenciu.


Pohárik uzavrieme viečkom, označíme, a uložíme do chladničky.
V chlade ho môžeme skladovať po celý rok.











Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára