utorok 14. apríla 2020

Púpavový med

Budeme potrebovať:
§        100 ks púpavových hlávok
§        1 liter vody
§        1 bio citrón
§        1 kg cukru

Postup:




Za slnečného počasia (najlepšie okolo 11 - 12.00 h nazbierame
asi 100 hlávok púpavy (nemusíme počítať presne).
Dbáme na to, aby boli hlávky čisté, bez chrobáčikov.


Púpavy vložíme do hrnca, pridáme liter vody a bio citrón pokrájaný
na kolieska (aj s kôrou) a privedieme do varu. Odstavíme, prikryjeme
na necháme lúhovať 24 hodín.

Po 24 hodinách púpavy s citrónom precedíme cez husté sito,
rukami alebo vareškou dobre "vymačkáme". 

Do výluhu pridáme 1 kg cukru, premiešame a začneme 
variť na slabom plameni.


Najprv miešame občas. 

Ak nám zmes začne bublať, miešame intenzívnejšie.

Miešame, miešame (asi 30 minút) ...

...  a začne "to" peniť.

S vareškou kvapneme trošku medu na tanierik.
Ak je kvapka hustá ako med, máme hotovo.

Horúci med nalejeme do pohárikov, zatvoríme
a položíme hore dnom na utierku.
Necháme vychladnúť.



A okoštujeme - šup s ním do bylinkového čaju,
na voňavý domáci chlebík s maslom
alebo aj do medovníkov. Vyskúšajte!
Je to výborný liek na prechladnutie, chrípku, nádchu,
znižuje krvný tlak, zlepšuje trávenie, podporuje imunitu  a očistí náš
organizmus od škodlivých látok. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára