Budeme potrebovať:
§ 100 ks púpavových hlávok
§ 1 liter vody
§ 1 bio citrón
§ 1 kg cukru
Postup:
Za slnečného počasia (najlepšie okolo 11 - 12.00 h nazbierame asi 100 hlávok púpavy (nemusíme počítať presne). Dbáme na to, aby boli hlávky čisté, bez chrobáčikov. |
Púpavy vložíme do hrnca, pridáme liter vody a bio citrón pokrájaný na kolieska (aj s kôrou) a privedieme do varu. Odstavíme, prikryjeme na necháme lúhovať 24 hodín. |
Po 24 hodinách púpavy s citrónom precedíme cez husté sito, rukami alebo vareškou dobre "vymačkáme". |
Do výluhu pridáme 1 kg cukru, premiešame a začneme variť na slabom plameni. |
Najprv miešame občas. |
Ak nám zmes začne bublať, miešame intenzívnejšie. |
Miešame, miešame (asi 30 minút) ... |
... a začne "to" peniť. |
S vareškou kvapneme trošku medu na tanierik. Ak je kvapka hustá ako med, máme hotovo. |
Horúci med nalejeme do pohárikov, zatvoríme a položíme hore dnom na utierku. Necháme vychladnúť. |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára