Budeme potrebovať:
§
600 g zemiakov uvarených v šupke
§
240 g polohrubej múky
§
veľkú
štipku soli
§
1
celé vajíčko
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke. Necháme vychladnúť a postrúhame. |
Pridáme múku, vajce a veľkú štipku soli. |
Vypracujeme cesto. Ak sa lepí, opatrne dosýpame múku, množstvo múky závisí od kvality zemiakov. |
Z cesta odoberieme väčší kus a vyvaľkáme ho na zľahka pomúčenej doske na hrúbku 2 cm. |
Šúľok cesta pokrájame nožom na 1 cm široké kúsky. |
A krájame ... |
... a krájame. |
Každý kúsok vezmeme medzi dlane a "pošúľame" ho. |
Šúľame, šúľame až sa nám minie všetko cesto. |
V hrnci necháme zovrieť vodu so štipkou soli. |
Do vriacej vody vhadzujeme šúľance. Sú hotové, ak vyplávajú na povrch. |
Šuľance vyberieme dierovanou vareškou. |
Necháme odkvapkať. |
V hrnčeku roztopíme maslo (použiť môžeme aj bravčovú masť). |
Šúľance pomastíme maslom alebo masťou. |
Pridáme mak rozmiešaný s cukrom a hotovo. |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára