pondelok 13. apríla 2020

Zemiakové šúľance s makom



Budeme potrebovať:
§        600 g zemiakov uvarených v šupke
§        240 g polohrubej múky
§        veľkú štipku soli
§        1 celé vajíčko

Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke. Necháme vychladnúť
a postrúhame. 

Pridáme múku, vajce a veľkú štipku soli.

Vypracujeme cesto. Ak sa lepí, opatrne
dosýpame múku, množstvo múky závisí od kvality zemiakov.

Z cesta odoberieme väčší kus a vyvaľkáme ho na zľahka
pomúčenej doske na hrúbku 2 cm. 

Šúľok cesta pokrájame nožom na 1 cm široké kúsky.

A krájame ...

... a krájame.
Každý kúsok vezmeme medzi dlane a "pošúľame" ho.

Šúľame, šúľame až sa nám minie všetko cesto.

V hrnci necháme zovrieť vodu so štipkou soli.



Do vriacej vody vhadzujeme šúľance.
Sú hotové, ak vyplávajú na povrch.

Šuľance vyberieme dierovanou vareškou.

Necháme odkvapkať.

V hrnčeku roztopíme maslo (použiť môžeme aj bravčovú masť).

Šúľance pomastíme maslom alebo masťou.

Pridáme mak rozmiešaný s cukrom a hotovo.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára