štvrtok 25. januára 2024

Škoricové očká

Budeme potrebovať:

  • 180 g hladkej múky
  • 110 g masla alebo Hery
  • 80 g práškového cukru
  • 2 - 3 čajové lyžičky škorice (podľa chuti)
  • 1 žĺtok
  • hnedý cukor na obalenie (môžeme použiť aj obyčajný kryštálový cukor)
  • džem, Nutellu na naplnenie
Postup:
Do misky odvážime múku a práškový cukor, pridáme škoricu a všetko dobre premiešame vareškou alebo lyžicou, ďalej pridáme maslo a žĺtok. Rukami vypracujeme nelepivé cesto. Najprv to ide ťažko a cesto sa zdá byť suché, no musíme vydržať a poriadne miesiť. Z cesta odoberáme kúsky o veľkosti vlašského orecha, formujeme ich do guľôčok, vyvaľkáme ich v hnedom cukre a palcom v strede guľôčky urobíme jamku. Koláčiky rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov. Pečieme asi 10 minút. Nesmú nám zhnednúť. Koláčiky necháme vychladnúť. Jamky naplníme džemom, Nutellou, môžeme aj roztopenou čokoládou. Dozdobíme cukrovými perličkami alebo posypeme práškovým cukrom. 













Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára