štvrtok 2. decembra 2021

Medové venčeky

Upečte si medové venčeky s vôňou Vianoc. Koláčiky ako stvorené k tomuto obdobiu!


Budeme potrebovať:
  • 600 g preosiatej hladkej múky
  • 120 g preosiateho práškového cukru
  • 120 g Hery alebo masla
  • 200 g medu
  • 1 až 2 zarovnané polievkové lyžice perníkového korenia
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 čajovú lyžičku kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 čajovú lyžičku kypriaceho prášku do perníka
  • 2 vajíčka
  • postrúhanú pomarančovú kôru
  • 2 polievkové lyžice vychladnutého silného čierneho čaju 

  • 1 vajce na potieranie
  • kryštálový cukor na posýpanie

Postup:


Do misky odvážime maslo, med,
pridáme vajíčka a vyšľaháme.

Preosejeme múku, práškový cukor, pridáme
 korenie, kypriace prášky, pomarančovú kôru a všetko
metličkou premiešame, aby bolo cesto rovnomerne sfarbené od korenia. 

Sypké suroviny pridáme k maslovo-medovo-vajíčkovej zmesi.
Pridáme 2 polievkové lyžice čierneho čaju,
aby boli koláčiky mäkké. 

Vypracujeme cesto. Môžeme pracovať aj rukami. 

Cesto zabalíme do fólie a uložíme do chladu na 1 - 2 dni. 

Vychladnuté a odpočinuté cesto
rozvaľkáme na hrúbku asi 0,4 cm.

Vykrajujeme kolieska alebo iné tvary so stredom,
môžeme použiť aj vykrajovačku "venček" alebo dva kruhy - menší a veľký. 

Venčeky rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Natrieme rozšľahaným vajíčkom ...

... a posypeme kryštálovým cukrom. 

Upečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov. Pečieme asi 10 minút.

Hotovo. Koláčiky skladujeme v plechovici alebo nádobe,
 do ktorej sme pridali kúsok sušeného jabĺčka
alebo krajec chleba - budú krásne mäkké. 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára