Budeme potrebovať:
- 600 g preosiatej hladkej múky
- 120 g preosiateho práškového cukru
- 120 g Hery alebo masla
- 200 g medu
- 1 až 2 zarovnané polievkové lyžice perníkového korenia
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 čajovú lyžičku kypriaceho prášku do pečiva
- 1 čajovú lyžičku kypriaceho prášku do perníka
- 2 vajíčka
- postrúhanú pomarančovú kôru
- 2 polievkové lyžice vychladnutého silného čierneho čaju
- 1 vajce na potieranie
- kryštálový cukor na posýpanie
Postup:
Do misky odvážime maslo, med, pridáme vajíčka a vyšľaháme. |
Preosejeme múku, práškový cukor, pridáme korenie, kypriace prášky, pomarančovú kôru a všetko metličkou premiešame, aby bolo cesto rovnomerne sfarbené od korenia. |
Sypké suroviny pridáme k maslovo-medovo-vajíčkovej zmesi. Pridáme 2 polievkové lyžice čierneho čaju, aby boli koláčiky mäkké. |
Vypracujeme cesto. Môžeme pracovať aj rukami. |
Cesto zabalíme do fólie a uložíme do chladu na 1 - 2 dni. |
Vychladnuté a odpočinuté cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,4 cm. |
Vykrajujeme kolieska alebo iné tvary so stredom, môžeme použiť aj vykrajovačku "venček" alebo dva kruhy - menší a veľký. |
Venčeky rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. |
Natrieme rozšľahaným vajíčkom ... |
... a posypeme kryštálovým cukrom. |
Upečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov. Pečieme asi 10 minút. |
Hotovo. Koláčiky skladujeme v plechovici alebo nádobe, do ktorej sme pridali kúsok sušeného jabĺčka alebo krajec chleba - budú krásne mäkké. |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára