Budeme potrebovať:
- 2 a štvrť šálky hladkej múky
- trištvrte šálky práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 a pol čajovej lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- pol čajovej lyžičky sódy bikarbóny
- väčšiu štipku soli
- pol čajovej lyžičky mletého kardamónu (môžeme nahradiť aj škoricou alebo perníkovým korením, ale vôňa koláčikov bude iná)
- 2 vajíčka
- 115 g zmäknutého masla alebo Hery
- 1 šálku mlieka
- nasekané kandizované ovocie alebo hrozienka
Postup:
Do misky odmeriame múku, cukor, kardamón, vanilkový cukor, sódu, kypriaci prášok a soľ. |
Do druhej misky nalejeme mlieko, pridáme vajíčka a maslo. |
Mlieko, maslo a vajíčka vyšľaháme ručným mixérom. |
Suchú zmes z prvej misky premiešame, aby sa sóda a kypriaci prášok rovnomerne spojili s múkou a vsypeme ju do rozšľahanej vajíčkovo-maslovo-mliečnej zmesi. |
Poriadne vypracujeme ručným šľahačom. |
Do hotového cesta pridáme sušené alebo kandizované ovocie. |
Formu na vianočné bábovčičky alebo mafinkovú formu vymastíme a vysypeme múkou (pri mafinkovej forme môžeme použiť aj papierové košíčky). |
Lyžicou naplníme cesto asi do troch štvrtín formičiek. |
Hotovo. |
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov 15 - 20 minút. Koláčiky kontrolujeme. Či sú upečené, môžeme overiť drevenou špajlou. |
Ak by nám koláčiky moc "napuchli", môžeme spodnú stranu trošku zrezať a tým zarovnať povrch, aby na tanieriku stáli rovno ako vojaci. |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára