streda 8. decembra 2021

Vianočné bábovčičky s kardamónom


 Budeme potrebovať:

  • 2 a štvrť šálky hladkej múky
  • trištvrte šálky práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 a pol čajovej lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • pol čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • väčšiu štipku soli
  • pol čajovej lyžičky mletého kardamónu (môžeme nahradiť aj škoricou alebo perníkovým korením, ale vôňa koláčikov bude iná)
  • 2 vajíčka
  • 115 g zmäknutého masla alebo Hery
  • 1 šálku mlieka 
  • nasekané kandizované ovocie alebo hrozienka
Postup:
Do misky odmeriame múku, cukor, kardamón,
vanilkový cukor, sódu, kypriaci prášok a soľ.

Do druhej misky nalejeme mlieko, pridáme vajíčka a maslo.

Mlieko, maslo a vajíčka vyšľaháme ručným mixérom.

Suchú zmes z prvej misky premiešame, aby sa sóda
a kypriaci prášok rovnomerne spojili s múkou
a vsypeme ju do rozšľahanej vajíčkovo-maslovo-mliečnej zmesi. 


Poriadne vypracujeme ručným šľahačom.

Do hotového cesta pridáme sušené alebo kandizované ovocie.

Formu na vianočné bábovčičky
alebo mafinkovú formu vymastíme a vysypeme múkou
 (pri mafinkovej forme môžeme použiť aj papierové košíčky).

Lyžicou naplníme cesto asi do troch štvrtín formičiek.

Hotovo.

Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov 15 - 20 minút.
 Koláčiky kontrolujeme.
 Či sú upečené, môžeme overiť drevenou špajlou. 

Ak by nám koláčiky moc "napuchli", môžeme
spodnú stranu trošku zrezať
a tým zarovnať povrch, aby na tanieriku stáli rovno ako vojaci.








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára