štvrtok 30. decembra 2021

Pivové pagáče

Budeme potrebovať:

  • 500 g hladkej múky + asi 50 na domiesenie
  • 250 ml piva (biele alebo čierne)
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 375 g tuku (Palmarin, Cera)
  • bylinky, olivy alebo sušené rajčiny
  • vajíčko na potretie
  • semienka na posypanie (rasca, černuška, sezam, mak ...)
Postup:
Do misky odvážime múku,
pridáme studený tuk (nezľakneme sa množstva tuku)
pokrájaný na kúsky, soľ a pivo.

Cesto vymiesime rukami. Je lepivé,
preto pri miesení pridávame múku (asi 50 g).

Cesto vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske
 na hrúbku asi 1 cm, posypeme
bylinkami alebo olivami či sušenými
paradajkami v oleji pokrájanými na drobné kúsky
(alebo nič nepridávame).

Cesto dvakrát preložíme ...

... a znova vyvaľkáme na hrúbku 2 cm.

Kolieskom vykrajujeme pagáčiky.

Pagáčiky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Potrieme ich vajíčkom.

Posypeme semienkami (napríklad čiernou rascou - černuškou). 

Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 15 minút.

Počas pečenia pagáčiky krásne narastú a lístkujú sa. 

To, že sú pagáčiky upečené,
zistíme podľa povrchu - musí byť zlatistý.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára