Budeme potrebovať:
- 500 g hladkej múky + asi 50 na domiesenie
- 250 ml piva (biele alebo čierne)
- 2 čajové lyžičky soli
- 375 g tuku (Palmarin, Cera)
- bylinky, olivy alebo sušené rajčiny
- vajíčko na potretie
- semienka na posypanie (rasca, černuška, sezam, mak ...)
Postup:
Do misky odvážime múku, pridáme studený tuk (nezľakneme sa množstva tuku) pokrájaný na kúsky, soľ a pivo. |
Cesto vymiesime rukami. Je lepivé, preto pri miesení pridávame múku (asi 50 g). |
Cesto vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm, posypeme bylinkami alebo olivami či sušenými paradajkami v oleji pokrájanými na drobné kúsky (alebo nič nepridávame). |
Cesto dvakrát preložíme ... |
... a znova vyvaľkáme na hrúbku 2 cm. |
Kolieskom vykrajujeme pagáčiky. |
Pagáčiky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. |
Potrieme ich vajíčkom. |
Posypeme semienkami (napríklad čiernou rascou - černuškou). |
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 15 minút. |
Počas pečenia pagáčiky krásne narastú a lístkujú sa. |
To, že sú pagáčiky upečené, zistíme podľa povrchu - musí byť zlatistý. |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára