štvrtok 16. decembra 2021

Orechové medovníčky

Tieto medovníčky musia odležať. Keď k nim pridáme kúsok čerstvého chlebíka alebo rozkrojeného jabĺčka, budú mäkučké a voňavé. Recept je zo starej kuchárskej knihy našej babičky. 

Budeme potrebovať:

  • 500 g chlebovej múky T650
  • 250 g práškového cukru
  • 1 polievková lyžica perníkového korenia
  • 50 g mletých orechov
  • 100 g medu
  • 3 vajcia
  • 40 g masla alebo margarínu (Hera)
  • 1/2 čajovej lyžičky Salajky (ak nemáme Salajku, môžeme použiť 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny)
  • rozšľahané vajíčko na potieranie

Postup:

Do misky odvážime práškový
cukor, orechy, med, maslo a rozbijeme 3 vajíčka.

Do druhej misky odvážime múku,
pridáme perníkové korenie a Salajku ...

... a premiešame.

Sypkú múčnu zmes pridáme k cukru,
maslu, medu a vajíčkam a rukami vypracujeme cesto.

Cesto zabalíme do fólie a odložíme
do chladničky aspoň na 12 hodín.


Pred vaľkaním cesto vyložíme z chladničky hodinu
 vopred, aby sa zohrialo na izbovú teplotu.
Vyvaľkáme ho na pomúčenej doske
na hrúbku asi 0,4 cm a vykrajujeme rôzne tvary.

Medovníčky poukladáme na plech
vystlaný papierom na pečenie.

Pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov asi 8 - 10 minút.

Upečené medovníčky natrieme vajíčkom,
môžeme ich dať ešte na minútu do rúry.
Natierame tesne pred dopečením,
aby mali pekný tvar a krásne sa leskli.

Upečené medovníčky vložíme do vzduchotesnej
 nádoby s krajcom čerstvého chleba 
alebo prekrojeným jablkom a necháme zmäknúť.
 Pre vôňu môžeme pridať pár koliesok sušeného pomaranča. 






 





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára