utorok 23. novembra 2021

Pagáčiky zo sadnutej smotany

Jednoduché a chutné pagáčiky. A na ich prípravu potrebujeme len 4 suroviny: maslo, smotanu, soľ a múku. 

Budeme potrebovať
:
  • 230 g hladkej múky
  • 200 g "odstátej" smotany
  • 200 g masla (použijeme len pravé maslo)
  • 1 čajovú lyžičku soli (alebo menej)
  • vajíčko na potieranie
  • semienka na posypanie (sezam, rasca, mak, slnečnica)

Postup:

Smotanu položíme na linku a necháme ju tam dva dni
(nebojte sa, nepokazí sa, bude "sadnutá").

Do misky odvážime múku, pridáme do nej soľ a premiešame.

Doplníme maslo a smotanu.

Rukami vypracujeme nelepivé cesto.
Možno bude treba pridať trocha múky.

Cesto zabalíme do fólie a necháme oddychovať 8 - 12 hodín.

Vychladnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm ...

a preložíme.

A ešte raz preložíme, aby sa cesto "lístkovalo".

Znova vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 - 0,7 cm.

Kolieskom vykrajujeme pagáčiky. 

Pagáčiky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Ponatierame ich vajíčkom ...

a posypeme semienkami.
Môžeme dať aj polovičku orecha alebo obielenú mandľu. 

Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 15 minút.

Už pri pečení je vidno,
ako sa cesto "lístkuje" - jednotlivé vrstvy sa oddeľujú.

Upečené pagáčiky majú byť zlatisté. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára