- 230 g hladkej múky
- 200 g "odstátej" smotany
- 200 g masla (použijeme len pravé maslo)
- 1 čajovú lyžičku soli (alebo menej)
- vajíčko na potieranie
- semienka na posypanie (sezam, rasca, mak, slnečnica)
Postup:
Smotanu položíme na linku a necháme ju tam dva dni (nebojte sa, nepokazí sa, bude "sadnutá"). |
Do misky odvážime múku, pridáme do nej soľ a premiešame. |
Doplníme maslo a smotanu. |
Rukami vypracujeme nelepivé cesto. Možno bude treba pridať trocha múky. |
Cesto zabalíme do fólie a necháme oddychovať 8 - 12 hodín. |
Vychladnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm ... |
a preložíme. |
A ešte raz preložíme, aby sa cesto "lístkovalo". |
Znova vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 - 0,7 cm. |
Kolieskom vykrajujeme pagáčiky. |
Pagáčiky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. |
Ponatierame ich vajíčkom ... |
a posypeme semienkami. Môžeme dať aj polovičku orecha alebo obielenú mandľu. |
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 15 minút. |
Už pri pečení je vidno, ako sa cesto "lístkuje" - jednotlivé vrstvy sa oddeľujú. |
Upečené pagáčiky majú byť zlatisté. |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára