streda 31. marca 2021

Kváskové bagety



Budeme potrebovať:

Na rozkvas:

  • 150 g vody
  • 150 g chlebovej hladkej múky T650
  • 2 polievkové lyžice kvásku
Na cesto:
  • 150 g chlebovej múky T650
  • 200 g hladkej pšeničnej múky 00
  • 200 g vlažnej vody
  • 1 čajovú lyžičku soli
  • 0,5 až 1 čajovú lyžičku rasce
  • 1 čajovú lyžičku jačmenného sladu alebo práškového cukru 
  • ľanové a sezamové semienka na posypanie
Postup:

Večer si pripravíme rozkvas:

Do misky odvážime múku, pridáme vodu a kvások.

Všetko zamiešame, prikryjeme utierkou
 a necháme vykvasiť do druhého dňa.


Príprava bagiet:

Do kvásku odvážime obidve múky,
pridáme vodu, rascu, soľ a slad. 

Všetko premiešame. Najprv môžeme miesiť špachtľou,
aby sme si nepolepili ruky, potom cesto domiesime rukami. 

Vymiesené cesto prikryjeme utierkou
a necháme kysnúť  2 - 3 hodiny.

Po 2 - 3 hodinách je cesto vykysnuté.

Cesto premiestnime na pomúčenú dosku ...

... a rozdelíme ho na tri časti.

Z každej časti sformujeme rukami bagetu a trochu
ju pokrútime, akoby sme ju chceli "vyžmýkať".

Pripravíme si plech na bagety. Ak nemáme, bagety len
položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.


Na plech položíme papier na pečenie.

Do každej jamky položíme bagetu. Plech s bagetami prikryjeme
utierkou a necháme kysnúť asi hodinu.

Po hodine sú bagety vykysnuté.

Postriekame ich vodou a posypeme semienkami. Rúru si predhrejeme
na 200 stupňov, na spodok rúry dáme menší plech s vodou.
Ak máme parnú rúru, nastavíme správny program
a vodu umiestnime do nádobky na vodu.


Pečieme asi 25 minút do zlatista.



Dobrú chuť!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára