piatok 19. marca 2021

Kvásková pizza





Budeme potrebovať:

Na rozkvas:

  • 160 g celozrnnej ražnej múky (môžeme použiť aj hladkú bielu múku alebo múku T650, ak máme radi biele pečivo.
  • 1 polievkovú lyžicu kvásku
  • 180 g vody
Na cesto:
  • 500 g hladkej múky 
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 čajovú lyžičku soli
  • 260 g vlažnej vody
Postup:
Večer si pripravíme rozkas:

Do misky odvážime ražnú múku, pridáme vodu a kvások.

Premiešame ....

... a zakryjeme utierkou. Rozkvas necháme "pracovať" do rána.

Ráno do rozkvasu pridáme hladkú múku, ...

... olej, soľ a vodu.

Vypracujeme nelepivé cesto. Začať môžeme stierkou,
aby sa nám cesto nelepilo na ruky a domiesime ho rukami.

Vymiesené cesto ...

... prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 2 hodiny.

Po dvoch hodinách je cesto krásne nakysnuté.

Cesto preložíme na pomúčenú dosku ...

... a nožom ho rozdelíme na štyri rovnaké diely.
 Každý diel mierne stlačíme rukou ...

... a vyvaľkáme ho to guľatého tvaru.

Cesto presťahujeme na plech
(môže to byť okrúhly plech na pizzu ale aj obyčajný
plech vystlaný papierom na pečenie).

Pizzu natrieme rajčinovým pretlakom alebo kečupom
a pridáme surovinypodľa vlastnej fantázie a chuti.
Všetko posypeme strúhaným syrom a oregánom.

Vložíme do rúry vyhriatej na 240 - 250 stupňov.
Na dno rúry umiestnime plech s vodou. 
Ak máme parnú rúru, umiestnime vodu do priehlbiny
na dne rúry a zapneme parný program.
Pečieme asi 6 minút. Keď sú kraje zlatohnedé, 
pizzu vyberieme z rúry. Kraje pizze môžeme potrieť s olivovým olejom,
v ktorom sme rozmiešali prelisovaný cesnak. 

Pizza 4 druhy syra je hotová.

Pizza šunka-syr-olivy-kukurica.  Dobrú chuť!




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára