piatok 19. marca 2021

Veľkonočné slivkové perníčky

Najvyšší čas zamiesiť si cesto na veľkonočné perníčky, aby bolo pred pečením správne odležané.  



Budeme potrebovať:

  • 1 kg hladkej múky T650
  • 350 g práškového cukru
  • 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 balíček perníkového korenia 
  • 400 g tekutého medu
  • 4 celé vajíčka
  • 3 polievkové lyžice hustého slivkového lekváru
  • 1 rozšľahané vajíčko na potieranie
Postup:
Múku preosejeme do misy. Pridáme sódu bikarbónu ...

... a dobre premiešame. 

Pridáme preosiaty práškový cukor, perníkové korenie ...

... a znova poriadne premiešame.

Pridáme vajíčka, med a slivkový lekvár.

Vypracujeme nelepivé cesto. Ak sa cesto lepí,
 opatrne pridávame múku.

Cesto zabalíme do fólie a dáme do chladničky
 alebo do chladnej miestnosti na 2 - 7 dní.
Čím dlhšie cesto oddychuje, tým lepšie.

Odležané cesto vyberieme z chladničky a necháme
ho asi pol hodinu odstáť pri izbovej teplote.
Dobre odležané cesto je zvnútra krásne nadýchané.

Z cesta odoberieme väčší kus, položíme ho na dobre pomúčenú dosku ..

... a vyvaľkáme na hrúbku asi 0,3 - 0,4 cm.

Povykrajujeme rôzne tvary (najlepšie veľkonočné).

Medovníčky poukladáme na plech vystlaný
papierom alebo fóliou na pečenie

Upečieme ich v rúre vyhriatej na 180 stupňov.
Pečieme asi 8 - 10 minút.

Upečené perníčky potierame rozšľahaným vajíčkom.
Už ich nepečieme. Budú krásne lesklé. 

Ak máme "rešpekt" pred surovým vajíčkom,
môžeme ich dať ešte na minútku naspäť do rúry.

Medovníčky necháme vychladnúť na tácke
vyloženej papierovým obrúskom alebo na mriežke.


Vychladnuté perníčky môžeme dať do plechovej
alebo plastovej krabice s kúskom jablka alebo chleba, aby zmäkli.
Ozdobiť ich môžeme bielkovou polevou podľa vlastnej fantázie. 

Bielkovú polevu si pripravíme zo 170 - 180 g trikrát preosiateho práškového cukru a 1 bielka.  








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára