Najvyšší čas zamiesiť si cesto na veľkonočné perníčky, aby bolo pred pečením správne odležané.
Budeme potrebovať:
- 1 kg hladkej múky T650
- 350 g práškového cukru
- 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
- 1 balíček perníkového korenia
- 400 g tekutého medu
- 4 celé vajíčka
- 3 polievkové lyžice hustého slivkového lekváru
- 1 rozšľahané vajíčko na potieranie
Postup:
Múku preosejeme do misy. Pridáme sódu bikarbónu ... |
... a dobre premiešame. |
Pridáme preosiaty práškový cukor, perníkové korenie ... |
... a znova poriadne premiešame. |
Pridáme vajíčka, med a slivkový lekvár. |
Vypracujeme nelepivé cesto. Ak sa cesto lepí, opatrne pridávame múku. |
Cesto zabalíme do fólie a dáme do chladničky alebo do chladnej miestnosti na 2 - 7 dní. Čím dlhšie cesto oddychuje, tým lepšie. |
Odležané cesto vyberieme z chladničky a necháme ho asi pol hodinu odstáť pri izbovej teplote. Dobre odležané cesto je zvnútra krásne nadýchané. |
Z cesta odoberieme väčší kus, položíme ho na dobre pomúčenú dosku .. |
... a vyvaľkáme na hrúbku asi 0,3 - 0,4 cm. |
Povykrajujeme rôzne tvary (najlepšie veľkonočné). |
Medovníčky poukladáme na plech vystlaný papierom alebo fóliou na pečenie |
Upečieme ich v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Pečieme asi 8 - 10 minút. |
Upečené perníčky potierame rozšľahaným vajíčkom. Už ich nepečieme. Budú krásne lesklé. |
Ak máme "rešpekt" pred surovým vajíčkom, môžeme ich dať ešte na minútku naspäť do rúry. |
Medovníčky necháme vychladnúť na tácke vyloženej papierovým obrúskom alebo na mriežke. |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára