Budeme potrebovať:
- 500 g polohrubej múky
- 1 veľký uvarený zemiak
- 1 vajce
- 1/4 balíčka kypriaceho prášku do pečiva
- 1 čajovú lyžičku soli
- 100 ml olivového oleja
- 250 g kyslej smotany
- 1 čajovú lyžičku cukru alebo jačmenného sladu
- 1 balíček sušeného droždia alebo 21 g čerstvého droždia
Postup:
Do nádoby v pekárničke na chlieb dáme smotanu, vajce, olej, slad alebo cukor a soľ. |
Pridáme múku, vychladnutý uvarený a postrúhaný zemiak a droždie. |
Zvolíme program na kysnutie cesta a spustíme ho (trvá asi 90 minút). |
Na začiatku miesenia cesto kontrolujeme, ak je lepivé, pridáme trochu múky, ak je suché, pridáme trochu mlieka. Vytvoriť sa musí nelepivá guľa. |
Po skončení programu je cesto krásne vykysnuté. |
Pomúčenými rukami cesto vyberieme z nádoby na pomúčenú dosku ... |
... a rozdelíme ho na dve polovice. |
Každú polovicu vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. |
Povykrajujeme väčšie kolieska. |
Kolieska poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajíčkom, posypeme sezamom a necháme chvíľu podkysnúť. Potom upečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov. |
Buchtičky necháme vychladnúť. |
Vychladnuté buchtičky prekrojíme na polovicu ... |
... naplníme nátierkou (cesnaková s nivou, vajíčková) alebo bylinkovým maslom. |
A môžeme silvestrovať. |
Ak nemáme pekráničku na chlieb, môžeme si buchtičky vyrobiť aj tradičným spôsobom. Zo 100 ml mlieka, droždia a lyžičky cukru alebo sladu vyrobíme kvások. Ten zmiešame s múkou, smotanou (musíme jej potom dať iba 200 g, keďže sme do kvásku dali mlieko), olejom, zemiakom, vajcom, soľou a kypriacim práškom. Vypracujeme cesto, necháme ho vykysnúť a ďalej pokračujeme ako je uvedené pri fotkách.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára