štvrtok 31. decembra 2020

Silvestrovské buchtičky

Budeme potrebovať:

  • 500 g polohrubej múky
  • 1 veľký uvarený zemiak
  • 1 vajce
  • 1/4 balíčka kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 čajovú lyžičku soli
  • 100 ml olivového oleja
  • 250 g kyslej smotany
  • 1 čajovú lyžičku cukru alebo jačmenného sladu
  • 1 balíček sušeného droždia alebo 21 g čerstvého droždia
Postup:
Do nádoby v pekárničke na chlieb dáme
smotanu, vajce, olej, slad alebo cukor a soľ.

Pridáme múku, vychladnutý uvarený
a postrúhaný zemiak a droždie.

Zvolíme program na kysnutie cesta
a spustíme ho (trvá asi 90 minút).

Na začiatku miesenia cesto kontrolujeme, ak je lepivé,
pridáme trochu múky, ak je suché, pridáme trochu mlieka.
Vytvoriť sa musí nelepivá guľa. 

Po skončení programu je cesto krásne vykysnuté.

Pomúčenými rukami cesto vyberieme
z nádoby na pomúčenú dosku ...

... a rozdelíme ho na dve polovice.

Každú polovicu vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm.

Povykrajujeme väčšie kolieska.

Kolieska poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie,
 potrieme vajíčkom, posypeme sezamom
a necháme chvíľu podkysnúť. Potom upečieme v rúre
vyhriatej na 180 stupňov. 

Buchtičky necháme vychladnúť.

Vychladnuté buchtičky prekrojíme na polovicu ...

... naplníme nátierkou (cesnaková s nivou, vajíčková)
alebo bylinkovým maslom. 

A môžeme silvestrovať.

Ak nemáme pekráničku na chlieb, môžeme si buchtičky vyrobiť aj tradičným spôsobom. Zo 100 ml mlieka, droždia a lyžičky cukru alebo sladu vyrobíme kvások. Ten zmiešame s múkou, smotanou (musíme jej potom dať iba 200 g, keďže sme do kvásku dali mlieko), olejom, zemiakom, vajcom, soľou a kypriacim práškom. Vypracujeme cesto, necháme ho vykysnúť a ďalej pokračujeme ako je uvedené pri fotkách. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára