Recpet na tieto medovníčky už na našom blogu máme. Tentokrát pridávame aj fotopostup.
Budeme potrebovať:
- 500 g hladkej múky
- 150 g práškového cukru
- 3 vajíčka
- 125 g masla alebo Hery
- 125 g medu
- 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny
- 1,5 - 2 polievkové lyžice perníkového korenia
Postup:
|
Do misy odvážime preosiaty cukor, med, maslo, pridáme vajíčka a perníkové korenie.
|
|
Všetky suroviny premiešame robotom. |
|
Do druhej misy odvážime preosiatu múku a pridáme sódu. |
|
Múku so sódou poriadne premiešame. |
|
Múku pridáme k medovo-maslovej vymiešanej zmesi. |
|
Pridávame postupne ... |
|
Vypracujeme cesto. |
|
Cesto premiestnime do misy a v prípade, že je málo pevné ... |
|
... pridáme trochu múky a rukami ho "domiesime". |
|
Cesto zabalíme do fólie a necháme ho odpočívať v chladničke do druhého dňa, najlepšie aj 3 - 4 dni. |
|
Odpočinuté cesto rozvaľkáme na hrúbku a si 3 mm. |
|
Pripravíme si vianočné vykrajovačky. |
|
Vykrajujeme rôzne tvary. |
|
Medovníčky poukladáme na pelch vystlaný papierom alebo fóliou na pečenie, nenatierame. |
|
Vložíme do rúry vyhriatej na 170 - 180 stupňov. |
|
Pečieme asi 10 minút. |
|
Upečené medovníčky potrieme rozšľahaným vajíčkom. (Ja pridávam k vajíčku karamel rozriedený s vodou - "kulér"). |
|
Medovníčky už nemusíme piecť, ak ale máme pred surovým vajíčkom "rešpekt", vložíme ich ešte na 2 - 3 minútky do rúry. |
|
Horúce medovníčky necháme vychladnúť na rovnej podložke, aby sa nám popokrútili. Potom ich presunieme do kovových alebo plastových dóz. |
Ak nemáme robot, môžeme postupovať takto: preosiatu múku zmiešame so sódou bikarbónou, pridáme cukor, maslo, med, korenie, vajíčka a vypracujeme nelepivé cesto rukami.
Medovníčky môžeme zdobiť bielkovou polevou: na 170 g 3x preosiateho práškového cukru použíjeme 1 vaječný bielok. Zdobiť sa vám bude najlpšie s modrým považským cukrom (to nie je reklama, ale vyskúšaná vec 😃).
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára