štvrtok 10. decembra 2020

Mäkké medovníčky

Recpet na tieto medovníčky už na našom blogu máme. Tentokrát pridávame aj fotopostup. 

Budeme potrebovať:

  • 500 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 3 vajíčka
  • 125 g masla alebo Hery
  • 125 g medu
  • 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny
  • 1,5 - 2 polievkové lyžice perníkového korenia

Postup:
Do misy odvážime preosiaty cukor, med, maslo,
pridáme vajíčka a perníkové korenie.


Všetky suroviny premiešame robotom.

Do druhej misy odvážime preosiatu múku a pridáme sódu.


Múku so sódou poriadne premiešame.

Múku pridáme k medovo-maslovej vymiešanej zmesi.

Pridávame postupne ...


Vypracujeme cesto. 

Cesto premiestnime do misy a v prípade, že je málo pevné ...

... pridáme trochu múky a rukami ho "domiesime".

Cesto zabalíme do fólie a necháme ho odpočívať v chladničke
do druhého dňa, najlepšie aj 3 - 4 dni. 

Odpočinuté cesto rozvaľkáme na hrúbku a si 3 mm. 

Pripravíme si vianočné vykrajovačky.

Vykrajujeme rôzne tvary.

Medovníčky poukladáme na pelch vystlaný papierom
alebo fóliou na pečenie, nenatierame.

Vložíme do rúry vyhriatej na 170 - 180 stupňov.

Pečieme asi 10 minút.

Upečené medovníčky potrieme rozšľahaným vajíčkom.
(Ja pridávam k vajíčku karamel rozriedený s vodou - "kulér").

Medovníčky už nemusíme piecť, ak ale máme pred surovým
vajíčkom "rešpekt", vložíme ich ešte na 2 - 3 minútky do rúry.

Horúce medovníčky necháme vychladnúť na rovnej podložke,
aby sa nám popokrútili. Potom ich presunieme
do kovových alebo plastových dóz. 

Ak nemáme robot, môžeme postupovať takto: preosiatu múku zmiešame so sódou bikarbónou, pridáme cukor, maslo, med, korenie, vajíčka  a vypracujeme nelepivé cesto rukami. 

Medovníčky môžeme zdobiť bielkovou polevou: na 170 g 3x preosiateho práškového cukru použíjeme 1 vaječný bielok. Zdobiť sa vám bude najlpšie s modrým považským cukrom (to nie je reklama, ale vyskúšaná vec 😃). 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára