štvrtok 17. decembra 2020

Kolieska s krokantom

Krokant - to sú orechy v karameli. No tento je ešte vylepšený medom, troškou smotany a kandizovaným ovocím.  Schováva sa v kakaových kolieskach, aby sme ho mohli pohodlne maškrtiť. 

Budeme potrebovať:

NA CESTO:

  • 200 g hladkej múky 
  • 30 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 125 g Hery
  • 1 - 2 čajové lyžičky kakaa
  • 1 žĺtok
  • štipku soli
NA KROKANT:
  • 1 zarovnanú polievkovú lyžicu medu
  • 40 g masla
  • 40 g šľahačkovej smotany
  • 100 g mandľových lupienkov (môžeme ich trochu podrviť)
  • 100 g kandizovaného ovocia
Postup:
Do misky odvážime preosiatu múku so štipkou soli, práškový
cukor, pridáme vanilkový cukor, žĺtok ...

... kakao a Heru.

Rukami vypracujeme nelepivé cesto.
Necháme ho odpočívať v chlade.

Zatiaľ si pripravíme krokant. Do hrnca odvážime smotanu,
cukor, maslo a pridáme med,

Zahrievame, kým sa maslo nerozpustí.

Pridáme kandizované ovocie ...

... a mandľové lupienky.

Všetko premiešame, chvíľu ešte povaríme,
potom odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.

Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 0,4 cm. 

Vykrojíme väčšie kolieska.

S menším kolieskom vykrojíme stred.

Asi takto.

Kolieska rozložíme na plech vystlaný
papierom alebo fóliou na pečenie.

Do každého kolieska ...

... lyžičkou rozdelíme vychladnutý krokant.

Pečieme asi 12 minút pri teplote 180 stupňov.
Krokant bubloce, nezľaknite sa.
Upečené kolieska neskladáme z plechu,
celý plech necháme vychladnúť, aby krokant stuhol (asi 15 minút). 

Po asi 15 minútach je krokant stuhnutý
a kolieska môžeme premiestniť z plechu.

Hotovo. Môžeme maškrtiť. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára