Budeme potrebovať:
- 300 g hladkej múky
- 100 g polohrubej múky
- 100 g hrubej múky
- 1 čajovú lyžičku soli
- 1 čajovú lyžičku kryštálového cukru
- 1 polievkovú lyžicu olivového oleja
- 310 ml vlažnej vody
- 1 balíček sušeného droždia alebo 40 g čerstvého droždia
Postup:
|
Do nádobky pekárničky nasypeme hladkú, hrubú a polohrubú múku. |
|
Pridáme soľ, cukor, olej, vlažnú vodu a nakoniec nasypeme droždie. |
|
Zvolíme program na kysnutie. |
|
Pekárnička cesto vymiesi ... |
|
... a po skončení programu je krásne vykysnuté. |
|
Cesto vyberieme pomúčenými rukami alebo stierkou na pomúčenú dosku a preváľame v múke. |
|
Cesto rozdelíme na dve rovnaké polovice. |
|
Každú polovicu vyvaľkáme ... |
|
... a stočíme ako koláč. |
|
Valčeky preložíme na plech, prikryjeme utierkou a necháme asi hodinu kysnúť. |
|
Po hodine sú veky krásne vykysnuté, potrieme ich vodou vymiešanou s olivovým olejom (asi 2 polievkové lyžice vody a 1 polievková lyžica oleja). |
|
Ostrým nožom na veky urobíme 3 - 4 zárezy a necháme ich ešte chvíľu kysnúť (stačí 10 minút). Pred pečením môžeme veky posypať soľou alebo sezamom. |
|
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 30 minút. Pečieme do bledohnedej farby. |
|
Hotovo. |
|
Nakrájame na úhľadné krajce a môžeme z nich pripraviť chlebíčky. |
|
Striedka je krásne jemná. |
|
Výborné sú s mrkvovo-cesnakovou pochúťkou. |
Ak nemáme pekárničku, postupujeme takto:Z 310 ml vody odoberieme asi 50 ml, pridáme k nej čajovú lyžičku cukru z rozpisu receptu, droždie, poprášime hladkou múkou a necháme si vzísť kvások. Kvások pridáme k hladkej, hrubej a polohrubej múke, pridáme soľ, olej a vymiesime nelepivé cesto. Cesto necháme aspoň 1,5 hodiny kysnúť v teple prikryté utierkou. Ďalej postupujeme ako vo fotopostupe.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára