piatok 8. januára 2021

Domáca veka z pekárničky

 Budeme potrebovať:

  • 300 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • 100 g hrubej múky 
  • 1 čajovú lyžičku soli
  • 1 čajovú lyžičku kryštálového cukru
  • 1 polievkovú lyžicu olivového oleja
  • 310 ml vlažnej vody
  • 1 balíček sušeného droždia alebo 40 g čerstvého droždia
Postup:
Do nádobky pekárničky nasypeme hladkú,
hrubú a polohrubú múku.

Pridáme soľ, cukor, olej, vlažnú vodu
a nakoniec nasypeme droždie.

Zvolíme program na kysnutie.

Pekárnička cesto vymiesi ...

... a po skončení programu je krásne vykysnuté.

Cesto vyberieme pomúčenými rukami alebo stierkou
na pomúčenú dosku a preváľame v múke.

Cesto rozdelíme na dve rovnaké polovice.

Každú polovicu vyvaľkáme ... 

... a stočíme ako koláč.

Valčeky preložíme na plech, prikryjeme
utierkou a necháme asi hodinu kysnúť.

Po hodine sú veky krásne vykysnuté, potrieme ich vodou
vymiešanou s olivovým olejom
(asi 2 polievkové lyžice vody a 1 polievková lyžica oleja).
Ostrým nožom na veky urobíme 3 - 4 zárezy
a necháme ich ešte chvíľu kysnúť (stačí 10 minút).
Pred pečením môžeme veky posypať soľou alebo sezamom.


Pečieme v rúre vyhriatej  na 180 stupňov asi 30 minút.
Pečieme do bledohnedej farby. 

Hotovo.

Nakrájame na úhľadné krajce
a môžeme z nich pripraviť chlebíčky.

Striedka je krásne jemná. 

Výborné sú s mrkvovo-cesnakovou pochúťkou. 

Ak nemáme pekárničku, postupujeme takto:
Z 310 ml vody odoberieme asi 50 ml, pridáme k nej čajovú lyžičku cukru z rozpisu receptu, droždie, poprášime hladkou múkou a necháme si vzísť kvások. Kvások pridáme k hladkej, hrubej a polohrubej múke, pridáme soľ, olej a vymiesime nelepivé cesto. Cesto necháme aspoň 1,5 hodiny kysnúť v teple prikryté utierkou. Ďalej postupujeme ako vo fotopostupe.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára