streda 25. marca 2020

Orieškové ováliky


Budeme potrebovať:
§        300 g hladkej múky
§        salajku na špic noža (ak nemáme nahradíme ju 1 čajovou lyžičkou kypriaceho prášku do pečiva, ale salajka - jelenia soľ -  je lepšia)
§        120 g práškového cukru
§        200 g Hery
§        100 g mletých lieskových orieškov
§        1 polievkovú lyžicu mlieka
§        3 žĺtky
§        marhuľový džem alebo Nutelu na spájanie

§        práškový cukor na posypanie

Postup:
Do misy odvážime múku, pridáme na špic noža salajky, oriešky, práškový cukor, Heru, mlieko a žĺtky. 


"Na špic noža" znamená asi toto. Ak nemáme salajku (jeleniu soľ), môžeme ju nahradiť 1 čajovou lyžičkou kypriaceho prášku do pečiva.


A miesime, cesto je najprv sypké, musíme poriadne miesiť.


Po niekoľkých minútach miesenia je cesto hotové.


Cesto zabalíme do fólie a necháme v chladničke odpočívať aspoň dve hodiny.

Po dvoch hodinách (môžeme aj neskôr) vyberieme cesto z chladničky, vyvaľkáme ho na hrúbku asi 0,3 cm ....

... oválnou formičkou (môžeme aj inou) ....

.... vykrajujeme koláčiky.

Koláčiky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov 8 - 10 minút. Dávame pozor, aby ováliky nezhnedli, zostali bledé, no aby boli prepečené.

Vychladnuté koláčiky spájame Nutelou alebo marhuľovým džemom.

Pozlepované koláčiky rozložíme na tácku ...

... a posypeme ich práškovým cukrom.

Ováliky preložíme do plechovice alebo inej uzatvárateľnej nádoby, aby zmäkli a čakáme, kým nám ich maškrtníci nevyjedia. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára