pondelok 16. marca 2020

Kváskový pšenično-ražný chlebík

Na rozkvas potrebujeme:
150 g vody
150 g ražnej celzornnej alebo hladkej múky
1 kopcovitú polievkovú lyžicu kvásku

Na dokončenie:
300 g hladkej chlebovej múku T650
180 g vlažnej vody
1 čajovú lyžičku soli
1 čajovú lyžičku rasce




Večer si pripravíme rozkvas z ražnej múky, vody a kvásku.


Múku, vodu a kvások dobre premiešame ....

... prikryjeme utierkou a necháme kysnúť do rána.

Ráno máme rozkvas hotový.

Pridáme pšeničnú múku, vodu, rascu a soľ.

Všetko premiešame, najlepšie stierkou.

Pridáme ešte trochu múky .....

.... vymiesime bochník, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 2 - 3 hodiny.

Cesto je  vykysnuté.

Bochník posypeme múkou ...

... a dobre premiesime - poprekladáme na všetky strany.

Cesto vložíme do múkou vysypanej  ošatky (ak ošatku nemáme,
dáme chlebík rovno na plech peknou stranou nahor). 

V ošatke chlebík prikryjeme a necháme kysnúť asi 1 hodinu.

Po hodine vyklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Do chlebíka narežeme zárezy, zhora aj po bokoch každej strany. Chlebík vložíme do vyhriatej rúry, do rúry dáme na dno menší plech s vodou, rúru predhrejeme na 160 stupňov a až keď je rúra vyhriata, vložíme do nej chlebík. Pečieme asi 45 minút.

Rúru počas pečenia neotvárame, upečený chlebík po vytiahnutí z rúry ihneď zabalíme do utierky a necháme vychladnúť. 
A chlebík je hotový. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára