Na rozkvas potrebujeme:
150 g vody
150 g ražnej celzornnej alebo hladkej múky
1 kopcovitú polievkovú lyžicu kvásku
Na dokončenie:
300 g hladkej chlebovej múku T650
180 g vlažnej vody
1 čajovú lyžičku soli
1 čajovú lyžičku rasce
|
Večer si pripravíme rozkvas z ražnej múky, vody a kvásku. |
|
Múku, vodu a kvások dobre premiešame .... |
|
... prikryjeme utierkou a necháme kysnúť do rána. |
|
Ráno máme rozkvas hotový. |
|
Pridáme pšeničnú múku, vodu, rascu a soľ. |
|
Všetko premiešame, najlepšie stierkou. |
|
Pridáme ešte trochu múky ..... |
|
.... vymiesime bochník, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 2 - 3 hodiny. |
|
Cesto je vykysnuté. |
|
Bochník posypeme múkou ... |
|
... a dobre premiesime - poprekladáme na všetky strany. |
|
Cesto vložíme do múkou vysypanej ošatky (ak ošatku nemáme, dáme chlebík rovno na plech peknou stranou nahor).
|
|
V ošatke chlebík prikryjeme a necháme kysnúť asi 1 hodinu. |
|
Po hodine vyklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie. |
|
Do chlebíka narežeme zárezy, zhora aj po bokoch každej strany. Chlebík vložíme do vyhriatej rúry, do rúry dáme na dno menší plech s vodou, rúru predhrejeme na 160 stupňov a až keď je rúra vyhriata, vložíme do nej chlebík. Pečieme asi 45 minút. |
|
Rúru počas pečenia neotvárame, upečený chlebík po vytiahnutí z rúry ihneď zabalíme do utierky a necháme vychladnúť. |
|
A chlebík je hotový. |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára