Ak chceme piecť kváskový chlebík alebo pečivo, musíme mať kvások.
Môžeme si ho od niekoho vypýtať alebo „vychovať“ doma. Na založenie kvásku potrebujeme ražnú hladkú
múku, vodu a pohár na zaváraniny s viečkom. V tejto dobe, keď možno nemáme na výber,
môžeme použiť aj hladkú chlebovú múku, isto sa mu bude dariť aj tak.
Kvások vychováme asi za 10 – 13 dní.
Postup:
1. DEŇ
- ráno dáme
do pohára 1 polievkovú lyžicu múky a 2 polievkové lyžice vody
- premiešame
lyžicou
- na
pohár položíme viečko (nezatvárame) a necháme stáť na kuchynskej
linke
- večer pridáme
znova jednu lyžicu múky, dve vody a zamiešame, pohár prikryjeme a necháme
na linke
2. a 3. DEŇ
- postupujeme
rovnako ako prvý deň – ráno a večer 1 lyžica múky a 2 vody
- kvások
je po celý čas na linke, pohár nie je zašróbovaný
4. DEŇ
- ráno z kvásku,
ktorý nám už zreje, odoberieme asi 2 polievkové lyžice a dáme ich do
nového pohára, pridáme 2 polievkové lyžice vody a 2 polievkové lyžice
múky
- zbytok kvásku už nepotrebujeme, môžeme ho dať do kompostu, vyliať hocikde v záhrade (je to hnojivo) a majú ho radi aj sliepočky
- večer
pridáme znova 2 lyžice múky a 2 lyžice vody
- kvások
je po celý čas na linke, pohár nie je zašróbovaný
5. – 13. DEŇ
- už len
jedenkrát denne kŕmime kvások - 2 polievkové lyžice vody a 2 polievkové
lyžice múky
- kvások
je po celý čas na linke, pohár nie je zašróbovaný
14. DEŇ
- kvások
je hotový, môžeme vyskúšať upiecť chlebík alebo rožky
- odoberieme
si z neho na rozkvas, zbytok nakŕmime a dáme do chladničky, viečko
zašróbujeme
STAROSLTIVOSŤ O KVÁSOK
- vždy,
keď odoberieme z kvásku na pečenie, musíme ho dokŕmiť
- koľko
lyžíc kvásku odoberieme, toľko lyžíc múky a vody pridáme
- ak
kvások večer prikŕmime, do rána zostáva na linke, viečko je len položené
na poháriku
- ráno
ho už presťahujeme do chladničky v zatvorenom pohári,
- kvások
čaká v chladničke do ďalšieho kŕmenia
- kŕmiť
musíme pravidelne, aj keď nepečieme, inak by sa kvások pokazil najlepšie každé 4 - 5 dní
- ak sa
o kvások dobre staráme, vydrží nám roky
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára