utorok 17. marca 2020

Ako si "vychováme" kvások


Ak chceme piecť kváskový chlebík alebo pečivo, musíme mať kvások. Môžeme si ho od niekoho vypýtať alebo „vychovať“ doma.  Na založenie kvásku potrebujeme ražnú hladkú múku, vodu a pohár na zaváraniny s viečkom.  V tejto dobe, keď možno nemáme na výber, môžeme použiť aj hladkú chlebovú múku, isto sa mu bude dariť aj tak.
Kvások vychováme asi za 10 – 13 dní.

Postup:
1. DEŇ


  • ráno dáme do pohára 1 polievkovú lyžicu múky a 2 polievkové lyžice vody
  • premiešame lyžicou
  • na pohár položíme viečko (nezatvárame) a necháme stáť na kuchynskej linke
  • večer pridáme znova jednu lyžicu múky, dve vody a zamiešame, pohár prikryjeme a necháme na linke

2. a 3. DEŇ
  • postupujeme rovnako ako prvý deň – ráno a večer 1 lyžica múky a 2 vody
  • kvások je po celý čas na linke, pohár nie je zašróbovaný

4. DEŇ
  • ráno z kvásku, ktorý nám už zreje, odoberieme asi 2 polievkové lyžice a dáme ich do nového pohára, pridáme 2 polievkové lyžice vody a 2 polievkové lyžice múky
  • zbytok kvásku už nepotrebujeme, môžeme ho dať do kompostu, vyliať hocikde v záhrade (je to hnojivo) a majú ho radi aj sliepočky
  • večer pridáme znova 2 lyžice múky a 2 lyžice vody
  • kvások je po celý čas na linke, pohár nie je zašróbovaný


5. – 13. DEŇ
  • už len jedenkrát denne kŕmime kvások - 2 polievkové lyžice vody a 2 polievkové lyžice múky
  • kvások je po celý čas na linke, pohár nie je zašróbovaný

14. DEŇ
  • kvások je hotový, môžeme vyskúšať upiecť chlebík alebo rožky
  • odoberieme si z neho na rozkvas, zbytok nakŕmime a dáme do chladničky, viečko zašróbujeme

STAROSLTIVOSŤ O KVÁSOK
  • vždy, keď odoberieme z kvásku na pečenie, musíme ho dokŕmiť
  • koľko lyžíc kvásku odoberieme, toľko lyžíc múky a vody pridáme
  • ak kvások večer prikŕmime, do rána zostáva na linke, viečko je len položené na poháriku
  • ráno ho už presťahujeme do chladničky v zatvorenom pohári,
  • kvások čaká v chladničke do ďalšieho kŕmenia
  • kŕmiť musíme pravidelne, aj keď nepečieme, inak by sa kvások pokazil najlepšie každé 4 - 5 dní
  • ak sa o kvások dobre staráme, vydrží nám roky



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára