streda 18. marca 2020

Kváskové domáce rožky

Budeme potrebovať:

Večer zmiešame rozkvas:
§        170 g hladkej múky extra špeciál
§        170 g vody (môže byť studená)
§        1 kopcovitá polievková lyžica kvásku
Do misy dáme múku, kvások a vodu, môže byť studená.

Vodu, kvások a múku dobre premiešame.

Tu je výsledok.

Na noc štartér prikryjeme utierkou a necháme pracovať.



Ráno do rozkvasu pridáme:
§        340 g hladkej múky extra špeciál
§        100 g vlažnej vody
§        1,5 čajovej lyžičky soli
§        1 zarovnanú čajovú lyžičku práškového cukru (najlepšie hnedého, môže byť aj obyčajný)
§        1 kopcovitú polievkovú lyžicu bravčovej masti
Takto vyzerá rozkvas ráno.

Do rozkvasu pridáme 1 zarovnanú čajovú lyžičku trstinového práškového cukru (samozrejme môže byť aj úplne obyčajný),

Ďalej pridáme hladkú múku extra špeciál, masť, vodu a soľ.

A začíname miesiť - najprv len zľahka.

Všetko sa nám začína spájať.

Teraz už miesime rukami, aby sa masť dobre rozmiesila.

Takto vyzerá vymiesené cesto.

Znova ho prikryjeme utierkou a necháme kysnúť aspoň 3 hodiny.

Cest je vykysnuté.

Vykysnuté cesto rozdelíme na rovnaké kúsky (z tejto dávky máme 9 - 10 kúskov), trošku ich pogúlame ... 
... a necháme 5 - 10 minút na doske ešte kysnúť.
Kúsky rozvaľkáme, snažíme sa vytvoriť takýto trojuholník.

A ideme tvoriť rožok ...

... takto ho zatočíme.






Rožky poukladáme na plech, spoj rožka je smerom nadol, aby s neotvoril pri pečení.

Rožky na plechu postriekame vodou (pofŕkame ich mokrými rukami) prikryjeme fóliou a necháme 2 hodiny kysnúť.

Po dvoch hodinách sú rožky vykysnuté. Odstránime fóliou, rožky znova postriekame vodou.

Na spodok rúry dáme plech s vodou a vyhrejeme ju na 200 - 220 stupňov. Keď je rúra vyhriata - šup tam s rožkami!

Rožteky sú upečené. U nás samozrejme na želanie šéfa "na tmavšie". 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára