Budeme potrebovať:
Večer zmiešame rozkvas:
§ 170 g hladkej múky extra špeciál
§ 170 g vody (môže byť studená)
§ 1 kopcovitá polievková lyžica kvásku
|
Do misy dáme múku, kvások a vodu, môže byť studená. |
|
Vodu, kvások a múku dobre premiešame. |
|
Tu je výsledok. |
|
Na noc štartér prikryjeme utierkou a necháme pracovať. |
Ráno do rozkvasu pridáme:
§
340 g hladkej múky
extra špeciál
§
100 g vlažnej vody
§
1,5 čajovej lyžičky soli
§
1 zarovnanú čajovú lyžičku práškového cukru (najlepšie hnedého,
môže byť aj obyčajný)
§
1 kopcovitú polievkovú lyžicu bravčovej masti
|
Takto vyzerá rozkvas ráno. |
|
Do rozkvasu pridáme 1 zarovnanú čajovú lyžičku trstinového práškového cukru (samozrejme môže byť aj úplne obyčajný), |
|
Ďalej pridáme hladkú múku extra špeciál, masť, vodu a soľ. |
|
A začíname miesiť - najprv len zľahka. |
|
Všetko sa nám začína spájať. |
|
Teraz už miesime rukami, aby sa masť dobre rozmiesila. |
|
Takto vyzerá vymiesené cesto. |
|
Znova ho prikryjeme utierkou a necháme kysnúť aspoň 3 hodiny. |
|
Cest je vykysnuté. |
|
Vykysnuté cesto rozdelíme na rovnaké kúsky (z tejto dávky máme 9 - 10 kúskov), trošku ich pogúlame ... |
|
... a necháme 5 - 10 minút na doske ešte kysnúť. |
|
Kúsky rozvaľkáme, snažíme sa vytvoriť takýto trojuholník. |
|
A ideme tvoriť rožok ... |
|
... takto ho zatočíme. |
|
Rožky poukladáme na plech, spoj rožka je smerom nadol, aby s neotvoril pri pečení. |
|
Rožky na plechu postriekame vodou (pofŕkame ich mokrými rukami) prikryjeme fóliou a necháme 2 hodiny kysnúť. |
|
Po dvoch hodinách sú rožky vykysnuté. Odstránime fóliou, rožky znova postriekame vodou. |
|
Na spodok rúry dáme plech s vodou a vyhrejeme ju na 200 - 220 stupňov. Keď je rúra vyhriata - šup tam s rožkami! |
|
Rožteky sú upečené. U nás samozrejme na želanie šéfa "na tmavšie". |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára