streda 11. novembra 2020

Shortbread


Shortbread je typický škótsky koláčik z krehkého cesta. Možno ste ho už niekedy ochutnali. Vyskúšajte si ho upiecť aj doma. 

Budeme potrebovať:

  • 250 g pravého masla
  • 120 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 100 g hrubej múky
  • 270 g hladkej múky
  • 1/4 až 1/2 čajovej lyžičky soli
  • cukor krupica alebo vanilkový cukor na posypanie
Postup:
Do misy dáme zmäknuté maslo (musí byť úplne mäkké). 

Maslo rozšľaháme ručným šľahačom na najnižších otáčkach.

K rozšľahanému maslu pridáme práškový a vanilkový
cukor a znova prešľaháme.

Do maslovo-cukrovej hmoty pridáme obe múky a soľ.

Ručným šľahačom spracujeme na drobivé cesto (cesto sa nám nespojí).


Plech o veľkosti cca 25 x 20 cm vystelieme papierom na pečenie.

Na papier dáme drobivé cesto ...

... a rukami ho rozmiestnime na papier.
Výška cesta musí byť asi 1 - 1,5 cm.

Cesto môžeme ešte uhladiť valčekom. 

Cesto nemusíme roztláčať až po okraje plechu.

Suorvé cesto na plechu narežeme nožom.

Veľkosť štvorcov by mala byť asi 3 x 6 cm.

Každý štvorček popicháme trikrát vidličkou.


Hotovo.

Short bread pečieme asi 15 - 20 minút pri teplote 160 stupňov.

Koláč pri pečení nesmie zhnednúť. Kontrolujeme ho.
Po upečení ho ihneď posypeme cukrom ...


... a ešte horúci znova pokrájame podľa naznačených čiar.

Hotovo. Dobrú chuť.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára