Shortbread je typický škótsky koláčik z krehkého cesta. Možno ste ho už niekedy ochutnali. Vyskúšajte si ho upiecť aj doma.
Budeme potrebovať:
- 250 g pravého masla
- 120 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 100 g hrubej múky
- 270 g hladkej múky
- 1/4 až 1/2 čajovej lyžičky soli
- cukor krupica alebo vanilkový cukor na posypanie
Postup:
Do misy dáme zmäknuté maslo (musí byť úplne mäkké). |
Maslo rozšľaháme ručným šľahačom na najnižších otáčkach. |
K rozšľahanému maslu pridáme práškový a vanilkový cukor a znova prešľaháme. |
Do maslovo-cukrovej hmoty pridáme obe múky a soľ. |
Ručným šľahačom spracujeme na drobivé cesto (cesto sa nám nespojí). |
Plech o veľkosti cca 25 x 20 cm vystelieme papierom na pečenie. |
Na papier dáme drobivé cesto ... |
... a rukami ho rozmiestnime na papier. Výška cesta musí byť asi 1 - 1,5 cm. |
Cesto môžeme ešte uhladiť valčekom. |
Cesto nemusíme roztláčať až po okraje plechu. |
Suorvé cesto na plechu narežeme nožom. |
Veľkosť štvorcov by mala byť asi 3 x 6 cm. |
Každý štvorček popicháme trikrát vidličkou. |
Hotovo. |
Short bread pečieme asi 15 - 20 minút pri teplote 160 stupňov. |
Koláč pri pečení nesmie zhnednúť. Kontrolujeme ho. |
... a ešte horúci znova pokrájame podľa naznačených čiar. |
Hotovo. Dobrú chuť. |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára