štvrtok 29. októbra 2020

Vanilkovo-citrónové pečiatkové keksíky

Budeme potrebovať:

  • 225 g masla alebo Hery
  • 120 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru (20 g)
  • 1 balíček citrónového cukru (20 g) - ak nemáme, môžeme použiť 2 vanilkové cukry a pridať kôru z 1 citróna alebo 1 čajovú lyžičku sušenej citrónovej kôry
  • 370 g hladkej múky
  • 2 polievkové lyžice kukuričného škrobu (GUSTIN)
  • 2 štipky soli
  • 1 vajce
Postup:
Maslo rozmiešame s práškovým cukrom, vanilkovým a citrónovým cukrom.


Pridáme múku, kukuričný škrob, soľ ...

... a vajíčko.

Rukami vymiesime cesto. Najprv sa nechce spojiť, treba trpezlivo miesiť ...

... až kým sa nám nevytvorí takáto guľa. Zabalíme ju do fólie
a dáme do chladničky aspoň na 1 hodinu. 



Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 0,4 - 0,5 cm.

Formičkou vykrajujeme rôzne tvary, ak nemáme
takúto otláčaciu formičku, môžeme použiť razítko,
cesto pokrájať na štvorce alebo vykrajovať rôzne tvary. 


Koláčiky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.


Pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov
asi 10 minút (záleží od rúry).


Kraje musia byť len zľahka "prichytené", ak keksíky
vyberáme z rúry, môžu byť trošku mäkké,
pri chladnutí spevnejú, no nestvrdnú. Aby nám neprihárali,
nesmieme teplotu 170 stupňov prekročiť.
Keksíky sa v rúre majú skôr sušiť, nie prudko piecť.



Hotovo. Uvaríme si čajík, relaxujeme a "koštujeme".

Keksíky môžeme chrúmať spolu s dulovo-hruškovou
dobrotou z predchádzajúceho receptu. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára