Koláčiky Alfajores sa pečú v Španielsku a v juhoamerických štátoch (Argentína, Peru, Uruguaj) v rôznych variáciách. Nie sú náročné na prípravu a sú naozaj veľmi chutné. Vyzdobiť si ich môžete podľa vlastnej fantázie, no dajú sa chrumkať aj bez plnky - len tak, upečené ku čajíku alebo ku kávičke. Vyskúšajte.
Budeme potrebovať:
- 100 g masla,
- 100 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- 1 celé vajce
- 150 g kukuričného škrobu
- 150 g hladkej múky
- 1 zarovnanú čajovú lyžičku kypriaceho prášku
- 1 balíček hnedého citrónového cukru (alebo 1 balíček vanilkového cukru)
Do misy odvážime zmäknuté maslo, cukor, ochutený hnedý cukor vajce a žĺtok. |
Všetko vyšľaháme elektrickým šľahačom. Šľaháme 1 - 2 minúty, aby sa maslo príliš neroztopilo. |
Pridáme múku, 1 zarovnanú čajovú lyžičku kypriaceho prášku a kukuričný škrob. |
Rukami vypracujeme hladké nelepivé cesto. |
Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 0,3 cm a povykrajujeme kolieska. |
Kolieska poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov asi 7 - 10 minút. Koláčiky nesmú zhnednúť. |
Hotové koláčiky necháme vychladnúť. |
Na jedno koliesko nanesieme džem alebo čokoládovú nátierku (na originálne Alfajores sa dáva karamelový krém Dulce de Leche) ... |
.... a spojíme s druhým kolieskom. |
Hotové koláčiky ozdobíme podľa vlastnej fantázie. Môžeme ich napríklad potrieť cukrovou polevou a posypať nasekanými pistáciami a kúskami presladenej kôry z pomela. |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára