štvrtok 1. októbra 2020

Alfajores - juhoamerické keksy

Koláčiky Alfajores sa pečú v Španielsku a v juhoamerických štátoch (Argentína, Peru, Uruguaj) v rôznych variáciách. Nie sú náročné na prípravu a sú naozaj veľmi chutné. Vyzdobiť si ich môžete podľa vlastnej fantázie, no dajú sa chrumkať aj bez plnky -  len tak,  upečené ku čajíku alebo ku kávičke. Vyskúšajte.

Budeme potrebovať:

  • 100 g masla,
  • 100 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • 1 celé vajce
  • 150 g kukuričného škrobu
  • 150 g hladkej múky
  • 1 zarovnanú čajovú lyžičku kypriaceho prášku
  • 1 balíček hnedého citrónového cukru (alebo 1 balíček vanilkového cukru)



Do misy odvážime zmäknuté maslo, cukor,
ochutený hnedý cukor vajce a žĺtok.


Všetko vyšľaháme elektrickým šľahačom.
Šľaháme 1 - 2 minúty, aby sa maslo príliš neroztopilo.

Pridáme múku, 1 zarovnanú čajovú lyžičku
kypriaceho prášku a kukuričný škrob.


Rukami vypracujeme hladké nelepivé cesto.


Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 0,3 cm
a povykrajujeme kolieska.



Kolieska poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie
a upečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov asi 7 - 10 minút.
Koláčiky nesmú zhnednúť.


Hotové koláčiky necháme vychladnúť.

Na jedno koliesko nanesieme džem alebo čokoládovú
nátierku (na originálne Alfajores sa dáva karamelový
krém Dulce de Leche) ...

.... a spojíme s druhým kolieskom. 


Hotové koláčiky ozdobíme podľa vlastnej fantázie.
Môžeme ich napríklad potrieť cukrovou polevou
a posypať nasekanými pistáciami a kúskami presladenej kôry z pomela.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára