Možno ich máte aj vo svojej záhradke. Dule sa podobajú jabĺčkam, sú však tvrdé a dajú sa konzumovať až po tepelnej úprave alebo sušení. Sú veľmi voňavé a zdravé. Čaj zo sušených plodov je výborný pri horúčkach a prechladnutí a výživu môžu ochutnať už tí najmenší jedáci. Najchutnejšie sú, ak sa oberajú po prvých mrazoch. Vtedy sú mäkké a rozvoniavajú široko-ďaleko.
Budeme potrebovať:
- 1 kg hrušiek
- 1 kg dúl
- 1 kg kryštálového cukru
- 1 čajovú lyžičku mletej cejlónskej škorice
- 1 citrón alebo limetku
- 150 - 200 ml vody
Postup:
|
Dule poutierame utierkou a nakrájame na kocky, jadrovníky vyhodíme.
|
|
Hrušky olúpeme, nakrájame a vložíme do hrnca spolu s dulami.
|
|
Ovocie podlejeme asi 150 - 200 ml vody ...
|
|
... pridáme jeden celý olúpaný citrón alebo limetku a dusíme. Nezabudneme miešať, aby sa nám ovocie nepripálilo. Možno bude treba doliať ešte trocha vody, všetko závisí od vodnatosti ovocia.
|
|
Asi po pol hodine dusenia pridáme cukor, premiešame ...
|
|
... a varíme asi 60 minút. |
|
Po hodine varenia masu rozmixujeme ponorným mixérom ...
|
|
... pridáme lyžičku škorice (môžeme aj viac) a varíme ďalšiu hodinu.
|
|
Po hodine varenia na tanieriku skontrolujeme hustotu našej pochúťky. Ak nie je dostatočne hustá, pokračujeme vo varení, ak áno, naplníme ju do pohárikov, zaviečkujeme ...
|
|
.... a postavíme hore dnom, aby nám viečka dobre chytili.
|
|
Hotovo. |
|
Dulovú dobrotu môžeme vyjedať lyžičkou z pohárika ako výživu alebo použiť ako klasický džem.
|
|
Výborná je na domácom chlebíku s maslom. Dobrú chuť!
|
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára