štvrtok 29. októbra 2020

Dulovo-hrušková dobrota

 Možno ich máte aj vo svojej záhradke. Dule sa podobajú jabĺčkam, sú však tvrdé a dajú sa konzumovať až po tepelnej úprave alebo sušení. Sú veľmi voňavé a zdravé. Čaj zo sušených plodov je výborný pri horúčkach a prechladnutí a výživu môžu ochutnať už tí najmenší jedáci. Najchutnejšie sú, ak sa oberajú po prvých mrazoch. Vtedy sú mäkké a rozvoniavajú široko-ďaleko. 


Budeme potrebovať: 

  • 1 kg hrušiek
  • 1 kg dúl
  • 1 kg kryštálového cukru
  • 1 čajovú lyžičku mletej cejlónskej škorice
  • 1 citrón alebo limetku
  • 150 - 200 ml vody
Postup:

Dule poutierame utierkou a nakrájame na kocky, jadrovníky vyhodíme.

Hrušky olúpeme, nakrájame a vložíme do hrnca spolu s dulami.

Ovocie podlejeme asi 150 - 200 ml vody ...


... pridáme jeden celý olúpaný citrón alebo limetku a dusíme.
Nezabudneme miešať, aby sa nám ovocie nepripálilo.
Možno bude treba doliať ešte trocha vody,
všetko závisí od vodnatosti ovocia.


Asi po pol hodine dusenia pridáme cukor, premiešame ...

... a varíme asi 60 minút. 

Po hodine varenia masu rozmixujeme ponorným mixérom ...

... pridáme lyžičku škorice (môžeme aj viac) a varíme ďalšiu hodinu. 

Po hodine varenia na tanieriku skontrolujeme hustotu našej pochúťky.
Ak  nie je dostatočne hustá, pokračujeme vo varení, ak áno, naplníme ju
do pohárikov, zaviečkujeme ...


.... a postavíme hore dnom, aby nám viečka dobre chytili. 

Hotovo. 

Dulovú dobrotu môžeme vyjedať lyžičkou z pohárika ako výživu
alebo použiť ako klasický džem. 



Výborná je na domácom chlebíku s maslom. Dobrú chuť!




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára