Tekvicové keksíky sú mäkké, menej sladké a správne strašidelné. Bez zlepenia džemom (len také holé, ako my hovoríme), ich môžu chrumkať aj tí najmenší maškrtníci. Tí veľkí si ich samozrejme poriadne pocukrujú a vyzdobia podľa vlastnej jesennej nálady a chuti.
Budeme potrebovať:
- 100 g pyré z tekvice HOKKAIDO
- 300 g hladkej múky
- 125 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- štipku soli
- 1 čajovú lyžičku pomarančovej kôry (sušenej alebo čerstvej)
- 200 g studenej Hery
- 1 vajce
- 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
- štipku sušeného mletého zázvoru
Menšiu tekvicu prerežeme na polovicu, vyberieme z nej jadierka,
nakrájame na menšie kusy, podlejeme
trochou vody a asi 12 - 15 minút podusíme.Uvarenú tekvicu necháme vychladnúť,
šupu olúpeme (ide to ľahšie ako zo surovej) ... ... a rozmixujeme tyčovým mixérom. Pyré necháme úplne vychladnúť
(najlepšie je, prepraviť si ho deň vopred).Do misy odvážime múku, pridáme štipku soli,
práškový cukor, vanilkový cukor ...... škoricu, zázvor, postrúhanú pomarančovú kôru ... ... 100 g pyré z tekvice hokkaido, vajce a studenú
Heru pokrájanú na menšie kúsky.
Zo zbytku pyré pripravíme výbornú polievku.
Vypracujeme hladké cesto. Cesto sa bude lepiť, preto ho opatrne podsýpame múkou. Hotové cesto necháme aspoň hodinu chladiť v chladničke. |
Vychladnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 0,4 cm. Vaľkáme zľahka a netlačíme, cesto je mäkké. |
Z cesta vykrajujeme tekvičky (môžeme aj iné väčšie tvary). |
Niektorým tekvičkám môžeme vykrojiť aj oči a ústa. |
Koláčiky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. |
Pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov asi 12 - 15 minút. Okraje nesmú zhnednúť. |
Koláčiky zlepíme sladkým džemom, napríklad oranžovým z pomarančov. |
Posypeme práškovým cukrom a hotovo. Strašidelný jesenný tanier je pripravený. |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára