Budeme potrebovať:
§
250 g polohrubej múky
§
250 g hladkej špaldovej múky
§
1
a pol balíčka kypriaceho prášku do pečiva
§
1
čajovú lyžičku soli
§
25O
g postrúhaného tvrdého syra
§
250 g kyslej smotany (1 téglik)
§
250 g masla
§
2
vajíčka
§
1
vajíčko na potieranie
§
sezam,
rascu, mak alebo iné semienka na posýpanie
Poznámka:
§
ak
nemáme špaldovú múku, nahradíme ju polohrubou alebo hladkou múkou
§
špaldová
múka je výživná a dodá pagáčikom jemnú orieškovú vôňu, ktorú je cítiť už
pri pečení
Postup:
Do misky odvážime preosiatu polohrubú a špaldovú múku (spolu 500 g), pridáme zmäknuté maslo ... |
... kyslú smotanu, vajíčka ... |
... postrúhaný syr a soľ. |
Zo všetkých surovín vypracujeme nelepivé cesto, nemusíme ani dosýpať múku, možno len úplne máličko. |
Cesto rozdelíme na dve polovice. Prvú polovicu vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm .... |
... a poskladáme ... |
... najlepšie do štvorca. |
Poskladané cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1- 1,5 cm. Dosku priebežne pomúčime, aby sa nám cesto nelepilo. |
Povykrajujeme pagáčiky. |
Pagáčiky uložíme na plech vystlaný fóliou alebo papierom na pečenie. |
Ponatierame rozšľahaným vajíčkom. |
Posypeme sezamom alebo inými semienkami (mak, rasca, chia...). |
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 - 190 stupňov. |
Počas pečenia vidíme, ako sa pagáčiky krásne nadvihujú. |
Pečieme asi 10 - 12 minút. Pagáčiky musia byť upečené do zlatista. Po upečení sú mäkučké. Dobrú chuť! |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára