streda 6. mája 2020

Nadýchané pagáčiky


Budeme potrebovať:
§        250 g polohrubej múky
§        250 g hladkej špaldovej múky
§        1 a pol balíčka kypriaceho prášku do pečiva
§        1 čajovú lyžičku soli
§        25O g postrúhaného tvrdého syra
§        250 g kyslej smotany (1 téglik)
§        250 g masla
§        2 vajíčka
§        1 vajíčko na potieranie
§        sezam, rascu, mak alebo iné semienka na posýpanie


Poznámka:
§        ak nemáme špaldovú múku, nahradíme ju polohrubou alebo hladkou múkou
§        špaldová múka je výživná a dodá pagáčikom jemnú orieškovú vôňu, ktorú je cítiť už pri pečení

Postup:

Do misky odvážime preosiatu  polohrubú a špaldovú múku (spolu 500 g),
pridáme zmäknuté maslo ... 

... kyslú smotanu, vajíčka ...

... postrúhaný syr a soľ.

Zo všetkých surovín vypracujeme nelepivé cesto,
nemusíme ani dosýpať múku, možno len
úplne máličko.

Cesto rozdelíme na dve polovice.
Prvú polovicu vyvaľkáme na pomúčenej
doske na hrúbku asi 1 cm ....

... a poskladáme ...

... najlepšie do štvorca.

Poskladané cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1- 1,5 cm.
Dosku priebežne pomúčime, aby sa nám cesto nelepilo.

Povykrajujeme pagáčiky.

Pagáčiky uložíme na plech vystlaný fóliou
alebo papierom na pečenie.

Ponatierame rozšľahaným vajíčkom.


Posypeme sezamom alebo inými semienkami (mak,
rasca, chia...).

Pečieme v rúre vyhriatej na 180 - 190 stupňov.

Počas pečenia vidíme, ako sa pagáčiky krásne nadvihujú.

Pečieme asi 10 - 12 minút. Pagáčiky musia byť upečené do zlatista.
Po upečení sú mäkučké.
Dobrú chuť!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára