nedeľa 10. mája 2020

Kysnutý koláč z pekárničky


Budeme potrebovať:
§        250 ml vlažného mlieka
§        2 žĺtky (bielky si odložíme)
§        1 čajovú lyžičku soli
§        100 g masla alebo Hery
§        100 g kryštálového cukru
§        500 g hladkej múky
§        1 balíček sušeného droždia alebo 30 g čerstvého droždia

Na tvarohovú náplň:
§        250 g hrudkovitého tvarohu
§        1 – 2 bielky
§        hrozienka
§        2 balíčky vanilkového cukru
§        citrónovú kôru

Na jablkovú náplň:
§        3 postrúhané jablká
§        1 polievkovú lyžicu vanilkového alebo karamelového pudingu
§        2 balíčky vanilkového cukru
§        citrónovú kôru
§        ½ čajovej lyžičky škorice

Na lekvárovú náplň:
§        250 g hustého slivkového sirupu
§        1 polievková lyžica hustého sirupu (napr. bazový, pomarančový)
§        1 čajová lyžička mletej škorice
§        2 čajové lyžičky postrúhanej citrónovej kôry

Ak nemáme pekárničku, môžeme si urobiť klasické kysnuté cesto:
§        vyrobíme si kvások z droždia, 2 polievkových lyžíc mlieka a trochy cukru (cukor odoberieme z predpísaného množstva  250 g) , kvások necháme „vzísť“
§        do misy odvážime múku, do stredu urobíme jamku, do jamky nalejeme kvások, pridáme zvyšný cukor, maslo, žĺtky a múku zmiešanú so soľou a vymiesime hladké cesto
§        cesto necháme asi 2 hodiny kysnúť


Postup:
 
Do nádoby na miešanie nalejeme mlieko, pridáme zmäknuté
na kúsky nakrájané maslo, žĺtky ....

... kryštálový cukor a soľ.

Všetky "mokré" suroviny zasypeme múkou a nakoniec
pridáme droždie.

Nádobu vložíme do pekárničky ...

... a nastavíme si program na miesenie ("DOUGH").

Spustíme pekárničku. Cesto sa nám začne miesiť,
chvíľu počkáme ....

... a pridáme asi 1 zarovnanú polievkovú lyžicu múky,
aby sa cesto začalo odlepovať od stien misky.

Cesto sa už začína odlepovať.
Podľa uváženia môžeme ešte pridať múku,
no záleží na kvalite použitej múky a tuku.


Po asi 7 minútach cesto vyzerá takto. Pekárničku
zatvoríme a necháme ju, aby pracovala za nás.

Po 1, 5 hodine je hotovo. Cesto je krásne vykysnuté.

Cesto vyklopíme na dobre pomúčenú dosku, trochu ho
môžeme posypať múkou ...

... a prekrojíme veľkým nožom na dve polovice.

Každú polovicu vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm.

Asi takto.

Pripravíme si tvarohovú plnku, tvaroh rozrobíme
s vanilkovým cukrom, bielkami (môžeme ich predtým vyšľahať
na sneh), citrónovou kôrou a hrozienkami.

Plnku rovnomerne rozložíme na vyvaľkané cesto.

A zavinieme.

Na druhé cesto si pripravíme jablkovú plnku.
Jablká nastrúhame, pridáme puding, vanilkový cukor, škoricu,
citrónovú kôru a premiešame.

Aj jablkovú plnku rovnomerne rozložíme na vyvaľkané
cesto a cesto zavinieme.

Obidva záviny premiestnime na plech
vystlaný papierom na pečenie ...

... a potrieme vajíčkom. Koláče môžeme
nechať na plechu ešte 15 - 20 minút podkysnúť,
no nie je to nutnosť. Upečieme ich
v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Pečieme
asi 30 minút. Pri pečení kontrolujeme.

Keď je povrch koláčov zlatohnedý, máme hotovo.
Koláče vytiahneme z rúry a prikryjeme ich utierkou.
Necháme ich vychladnúť.


Koláče nakrájame na 3 - 4 cm hrubé kusy a môžeme
začať maškrtiť presne ako za detských čias u babičky! 

Dobrú chuť!



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára