pondelok 18. mája 2020

Včelárova maškrta alebo domáci turecký med


Budeme potrebovať:
§        70 g medu
§        200 g práškového cukru
§        3 bielky
§        za dve hrste orechov (mandle, lieskovce, vlašské orechy)
kandizovanú pomarančovú kôru (nemusí byť)
§        tortové oblátky – 4 ks

Postup:

Do hrnca nalejeme vodu, položíme na sporák,
na hrniec položíme kovovú misu s medom
a na miernom ohni zahrievame.

Z bielkov a cukru v druhej mise vyšľaháme tuhý sneh.

Šľaháme aspoň 3 - 4 minúty, aby bol sneh tuhý.

Do zohriateho medu vlejeme sneh z bielkov a cukru,
misa je stále vo vodnom kúpeli.

A začneme šľahať nad parou. Šľahať budeme
aspoň 15 - 20 minút.

Sneh je najprv riedky, ....

.... no postupne začína hustnúť a robia s v ňom "vlnky".

Po 15  minútach už vidíme výrazné vlnkovanie a prúžky v snehu.

Po 20 minútach je sneh tuhý. Zložíme ho z parného
kúpeľa.

Mimo parného kúpeľa šľaháme ešte asi 5 minút,
aby sneh ochladol a neskôr sa neroztekal.

Do hotového snehu pridáme nahrubo nasekané
orechy (orechy môžeme zabaliť do utierky
a pobúchať po nich tĺčikom na mäso)
a kandizovaný pomaranč alebo iné ovocie.

Orechy a ovocie stierkou alebo vareškou dobre
zapracujeme do snehu.

Hotovo.

Pripravíme si tortovú oblátku.

Na oblátku stierkou alebo širokým nožom
nanesieme turecký med (asi 2 - 3 cm vrstva) a uhladíme,
Neroztierame celkom ku okrajom. 

Med prikryjeme druhou oblátkou.


Hotovo. Tak isto naplníme ďalšie oblátky.

Jednotlivé oblátky položíme na tácku, medzi oblátky
položíme papier na pečenie, aby sa nám nezlepili.

Vrch oblátok zaťažíme ťažkou doskou na krájanie,
použiť môžeme aj veľkú napr. kuchársku knihu
(samozrejme položenú na čistý papier).
Takto medík odložíme do chladničky alebo na chladné miesto
a necháme odpočívať do druhého dňa.

Na druhý deň jednotlivé "turecké medy" rozkrájame
na úhľadné štvorce (najlepšie veľkým ostrým nožom).
A môžeme začať maškrtiť. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára