Budeme potrebovať:
§ 70 g medu
§ 200 g práškového cukru
§ 3 bielky
§ za dve hrste orechov (mandle, lieskovce, vlašské orechy)
kandizovanú pomarančovú kôru (nemusí byť)
kandizovanú pomarančovú kôru (nemusí byť)
§ tortové oblátky – 4 ks
Postup:
Do hrnca nalejeme vodu, položíme na sporák, na hrniec položíme kovovú misu s medom a na miernom ohni zahrievame. |
Z bielkov a cukru v druhej mise vyšľaháme tuhý sneh. |
Šľaháme aspoň 3 - 4 minúty, aby bol sneh tuhý. |
Do zohriateho medu vlejeme sneh z bielkov a cukru, misa je stále vo vodnom kúpeli. |
A začneme šľahať nad parou. Šľahať budeme aspoň 15 - 20 minút. |
Sneh je najprv riedky, .... |
.... no postupne začína hustnúť a robia s v ňom "vlnky". |
Po 15 minútach už vidíme výrazné vlnkovanie a prúžky v snehu. |
Po 20 minútach je sneh tuhý. Zložíme ho z parného kúpeľa. |
Mimo parného kúpeľa šľaháme ešte asi 5 minút, aby sneh ochladol a neskôr sa neroztekal. |
Do hotového snehu pridáme nahrubo nasekané orechy (orechy môžeme zabaliť do utierky a pobúchať po nich tĺčikom na mäso) a kandizovaný pomaranč alebo iné ovocie. |
Orechy a ovocie stierkou alebo vareškou dobre zapracujeme do snehu. |
Hotovo. |
Pripravíme si tortovú oblátku. |
Na oblátku stierkou alebo širokým nožom nanesieme turecký med (asi 2 - 3 cm vrstva) a uhladíme, Neroztierame celkom ku okrajom. |
Med prikryjeme druhou oblátkou. |
Hotovo. Tak isto naplníme ďalšie oblátky. |
Jednotlivé oblátky položíme na tácku, medzi oblátky položíme papier na pečenie, aby sa nám nezlepili. |
Na druhý deň jednotlivé "turecké medy" rozkrájame na úhľadné štvorce (najlepšie veľkým ostrým nožom). A môžeme začať maškrtiť. |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára