Budeme potrebovať:
- 120 g hnedého alebo bieleho kryštálového cukru
- 60 g zmäknutej Hery (vyberieme ju z chladničky asi pol hodinu pred miesením)
- 2 vajíčka
- 2 zarovnané polievkové lyžice perníkového korenia
- 50 g medu
- 2 polievkové lyžice pomarančovej šťavy
- kôra z jedného bio pomaranča (najlepšie čerstvého)
- 1/2 balíčka kypriaceho prášku
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- 400 g hladkej múky
- rozšľahané vajíčko na potieranie
Postup:
Do misky odvážime cukor, Heru, pridáme vajíčka. |
Všetko vyšľaháme mixérom, šľaháme asi 3 - 5 minút. |
Do vyšľahanej zmesi pridáme múku, perníkové korenie, sódu, kypriaci prášok, med, pomarančovú šťavu a kôru. Rukami vypracujeme cesto. Ak sa lepí, opatrne prisypeme múku. |
Cesto zabalíme do fólie a necháme oddychovať v chladničke, najlepšie do druhého dňa. Môžeme ale vaľkať aj hneď. |
Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm. |
Vykrajujeme srdiečka alebo iné tvary. |
Srdiečka rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. |
Vložíme do rúry vyhriatej na 170 - 180 stupňov. |
Pečieme asi 7 - 8 minút, medovníčky nesmú príliš zhnednúť. |
Ešte horúce ponatierame rozšľahaným vajíčkom a necháme vychladnúť. Môžeme dať ešte na minútu do rúry prepiecť, |
A sme pripravení na zdobenie ... |
Medovníčky môžeme napichnúť na špajľu. |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára