štvrtok 10. februára 2022

Pomarančové medovníčky

Budeme potrebovať:

  • 120 g hnedého alebo bieleho kryštálového cukru
  • 60 g zmäknutej Hery (vyberieme ju z chladničky asi pol hodinu pred miesením)
  • 2 vajíčka
  • 2 zarovnané polievkové lyžice perníkového korenia
  • 50 g medu
  • 2 polievkové lyžice pomarančovej šťavy
  • kôra z jedného bio pomaranča (najlepšie čerstvého)
  • 1/2 balíčka kypriaceho prášku
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • 400 g hladkej múky
  • rozšľahané vajíčko na potieranie
Postup:
Do misky odvážime cukor, Heru, pridáme vajíčka.

Všetko vyšľaháme mixérom, šľaháme asi 3 - 5 minút.

Do vyšľahanej zmesi pridáme múku,
perníkové korenie, sódu, kypriaci prášok, med,
pomarančovú šťavu a kôru.
Rukami vypracujeme cesto.
Ak sa lepí, opatrne prisypeme múku.

Cesto zabalíme do fólie a necháme oddychovať
v chladničke, najlepšie do druhého dňa. Môžeme ale vaľkať aj hneď. 

Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm. 

Vykrajujeme srdiečka alebo iné tvary.

Srdiečka rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Vložíme do rúry vyhriatej na 170 - 180 stupňov.

Pečieme asi 7 - 8 minút, medovníčky nesmú príliš zhnednúť.

Ešte horúce ponatierame rozšľahaným vajíčkom a necháme vychladnúť.
Môžeme dať ešte na minútu do rúry prepiecť, 

A sme pripravení na zdobenie ...

Medovníčky môžeme napichnúť na špajľu.













Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára