štvrtok 7. marca 2019

Medovo-orechové koláčiky


MEDOVO-ORECHOVÉ KOLÁČIKY

Sú to koláčiky, v ktorých tradičné nahrádzame zdravým:  med úplne nahradil cukor, takže môžeme spokojne maškrtiť. Špaldová múka zasa chutí po orieškoch a je veľmi výživná, no nahradiť ňou všetku bielu múku by nebolo rozumné. Koláčiky by boli suché a tvrdé.

Budeme potrebovať:
§        150 g špaldovej múky
§        200 g hladkej múky
§        150 g medu
§        1 žĺtok
§        150 g pomletých orechov
§        90 g masla alebo Hery
§        1 čajovú lyžičku rumu alebo pár kvapiek rumovej arómy
§        ½ čajovej lyžičky kypriaceho prášku do pečiva

Postup:
Do misy odvážime obidve múky, pridáme med, žĺtok, orechy, maslo, kypriaci prášok a rumovú arómu. Vymiesime nelepivé cesto, z ktorého formujeme guľôčky vo veľkosti vlašského orecha. Guľôčky trochu sploštíme a urobíme v nich jamku. Koláčiky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, upečieme v rúre vyhriatej na 180 ̊C. Po vychladnutí do každej jamky dáme džem alebo čokoládovú nátierku.
Cesto môžeme aj rozvaľkať na pomúčenej doske, vyvaľkať na hrúbku 0,5 cm a povykrajovať keksíky. Upečieme ich v rúre vyhriatej na 180 ̊C.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára