utorok 13. apríla 2021

Medový krémeš

Veľmi chutné koláčiky. Určite ich vyskúšajte. U nás sa po nich zaprášilo.



Budeme potrebovať:

1. Cesto:

  • 480 g hladkej múky
  • 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny
  • 190 g práškového cukru
  • 90 g Hery
  • 60 g medu
  • 2 celé vajíčka
  • 2 žĺtky

2. Vanilkový krém:
  • 800 ml mlieka
  • 80 g Zlatého klasu (2 balíčky po á 40 g)
  • 1 vanilkový cukor
  • 130 g kryštálového cukru
  • 200 g masla (maslo si necháme zmäknúť pri izbovej teplote)

3. Šľahačka
  • 500 ml smotany
  • 1 vanilkový cukor
  • stužovač šľahačky (nemusí byť)
Postup:

Najprv si pripravíme cesto.
Do misky odvážime preosiatu múku, pridáme sódu bikarbónu
a všetko dobre premiešame metličkou,
aby sa nám koláčiky pri pečení "nenafukovali". 

Pridáme med, Heru, vajíčka, žĺtky, práškový cukor ...

... a všetko vymiesime. Cesto môžeme hneď spracovať,
no lepšie je nechať ho odpočívať
aspoň 1 - 2 hodiny v chladničke.

Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 0,3 cm.Kruhovou formičkou
 alebo pohárom s priemerom asi 10 cm vykrajujeme kolieska. 

Kolieska rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Upečieme ich v rúre vyhriatej na 180 stupňov. 

Pečieme asi 8 - 10 minút (podľa rúry) dozlatista.

Upečené kolieska necháme vychladnúť na rovnom povrchu
 (mriežka alebo tácka vyložená kuchynskou utierkou,
aby sa kolieska neprilepili). 

Kým nám vychladnú kolieska, pripravíme si vanilkový krém.
Tento krok môžeme urobiť pred samotným
miesením a pečením koliesok, krém budeme mať skôr vychladnutý. 
Do hrnca dáme mlieko, cukor, Zlatý klas,
vanilkový cukor. 

Na miernom plameni varíme puding.

Uvarený puding necháme vychladnúť, prikryjeme ho,
 aby sa nám pri chladnutí neurobila "kožka".

Do vychladnutého pudingu zapracujeme mäkké maslo ...

... a vyrobíme vanilkový krém.

V ďalšej miske si ušľaháme šľahačku. 

Do cukrárskeho vrecka dáme vanilkový krém ... 

... a nanesieme ho na kolieska. 

Na vanilkový krém lyžičkou rozmiestnime kopček šľahačky.

Naplnené koliesko "priklopíme" druhým kolieskom.

Krémeš posypeme práškovým cukrom. 

Hotovo.

Koláčiky necháme vychladnúť v chladničke. 

A môžeme maškrtiť. Sú výýýbornééé!!!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára