streda 17. februára 2021

Pomarančové keksíky


Budeme potrebovať:

  • 150 g hladkej múky
  • 150 g mandľovej múky (môžeme pomlieť obielené mandle)
  • 40 g kukuričného škrobu (GUSTIN)
  • 1 polievkovú lyžicu pomarančovej šťavy
  • postrúhanú kôru asi z jednej polovice pomaranča (alebo 1 čajovú lyžičku sušenej kôry)
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • štipku soli
Na dokončenie:
  • 2 - 3 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • 1 čajovú lyžičku mletej škorice 

Postup:
Odvážime cukor, maslo, pridáme vanilkový cukor a štipku soli. 

Prešľaháme ručnými mixérom, pridáme šťavu a kôru z pomaranča.

Znova prešľaháme.

K vyšľahanej cukrovo-maslovej zmesi pridáme múku,
kukuričný škrob, mandľovú múku ...

... a rukami vypracujeme nelepivé cesto.

Cesto rozdelíme na dve polovice. 

Každú polovicu vyvaľkáme  na pomúčenej doske
 dlaňou na valček.

Valček by mal byť hrubý asi 5 cm (priemer 5 cm).

V miske zmiešame 2 - 3 polievkové lyžice kryštálového
cukru a čajovú lyžičku škorice.

Zmes cukru a škorice nasypeme na pracovnú dosku.

Obidva valčeky v nej poriadne vyvaľkáme.

Valčeky zabalíme do potravinárskej fólie a dáme
na 2 - 3 hodiny do chladničky (môžeme aj na noc).

Vychladnutý valček odbalíme z fólie, položíme na pracovnú dosku
a nožom nakrájame asi na 1 cm hrubé plátky.

Asi takto.

Pokrájané kolieska uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Upečieme ich v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Pečieme asi 10 minút.

Kolieska sú upečené, keď okraje zľahka zhnednú.
Upečené kolieska rozložíme na mriežku
 a necháme ich vychladnúť.

A máme napečené.
















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára