Jednoduchý recept a rýchlo hotové chutné koláčiky. Ako stvorené na blížiacu sa valentínsku nedeľu!
Budeme potrebovať:
- 100 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 60 g masla alebo Hery
- 2 vajíčka
- 270 g hladkej múky
- 1 čajovú lyžičku kypriaceho prášku do perníka
- 1 čajovú lyžičku kypriaceho prášku do pečiva (môžeme použiť iba kypriaci prášok do perníka - potom dáme 2 čajové lyžičky a kypriaci prášok do pečiva vynecháme)
- 2 - 3 zarovnané čajové lyžičky perníkového korenia
- 1 čajovú lyžičku kakaa
- práškový a kryštálový cukor na obaľovanie
Postup:
Do misky odvážime cukor, Heru alebo maslo, pridáme vanilkový cukor a vajíčka. |
Všetky suroviny vyšľaháme elektrickým šľahačom. |
Vyšľahané. Hotovo. |
Pridáme múku, kypriaci prášok do perníka, perníkové korenie a kakao. |
Vypracujeme nelepivé cesto. Ak sa cesto lepí, pridáme opatrne asi 10 - 20 g múky. |
Z cesta odoberáme kúsky o veľkosti vlašského orecha. Vyformujeme ich do tvaru guľôčky. |
Guľôčku obalíme v zmesi práškového a kryštálového cukru (zmiešame 1 polievkovú lyžicu práškového a 1 polievkovú lyžicu kryštálového cukru). |
V tomto okamihu sa do kuchyne priplietol p. uč. Murín a navrhol zabaliť do guľôčok višne v rume ..... |
... a ešte aj lieskové oriešky!!!! |
Guľôčky obalené v cukre poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Urobíme medzi nimi väčšie rozostupy, pretože pri pečení sa trošku zväčšia. Guľôčky s višňami a orieškami sme "označkovali" srdiečkom. |
Popraskance vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečieme ich asi 10 minút. |
Hotovo. Krásne nám popraskali. |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára