streda 10. februára 2021

Perníkové popraskance

Jednoduchý recept a rýchlo hotové chutné koláčiky.  Ako stvorené na blížiacu sa valentínsku nedeľu!


Budeme potrebovať:

  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 60 g masla alebo Hery
  • 2 vajíčka
  • 270 g hladkej múky
  • 1 čajovú lyžičku kypriaceho prášku do perníka
  • 1 čajovú lyžičku kypriaceho prášku do pečiva (môžeme použiť iba kypriaci prášok do perníka - potom dáme 2 čajové lyžičky a kypriaci prášok do pečiva vynecháme)
  • 2 - 3 zarovnané čajové lyžičky perníkového korenia
  • 1 čajovú lyžičku kakaa
  • práškový a kryštálový cukor na obaľovanie
Postup:

Do misky odvážime cukor, Heru alebo maslo,
pridáme vanilkový cukor a vajíčka.


Všetky suroviny vyšľaháme elektrickým šľahačom.



Vyšľahané. Hotovo.


Pridáme múku, kypriaci prášok do perníka,
perníkové korenie a kakao.

Vypracujeme nelepivé cesto. Ak sa cesto lepí,
pridáme opatrne asi 10 - 20 g múky. 

Z cesta odoberáme kúsky o veľkosti vlašského orecha.
Vyformujeme ich do tvaru guľôčky.

Guľôčku obalíme v zmesi práškového a kryštálového cukru
(zmiešame 1 polievkovú lyžicu práškového
a 1 polievkovú lyžicu kryštálového cukru).

V tomto okamihu sa do kuchyne priplietol p. uč. Murín
a navrhol zabaliť do guľôčok višne v rume .....

... a ešte aj lieskové oriešky!!!!

Guľôčky obalené v cukre poukladáme
na plech vystlaný papierom na pečenie. Urobíme medzi nimi
väčšie rozostupy, pretože pri pečení sa trošku zväčšia.
Guľôčky s višňami a orieškami sme "označkovali" srdiečkom.


Popraskance vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov.
Pečieme ich asi 10 minút.


Hotovo. Krásne nám popraskali.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára