Budeme potrebovať:
§
70 g preosiateho práškového
cukru
§
60 g medu
§
40 g zmäknutého masla
§
1
vajce
§
1
– 2 zarovnané čajové lyžičky perníkového korenia
§
1
čajovú lyžičku kakaa (5
gramov )
§
1
čajovú lyžičku kypriaceho prášku do perníka
§
200 g preosiatej hladkej múky
§
marcipán
§
práškový
cukor na posypanie
Pripravujem vždy štvornásobnú dávku, preto na obrázku vidíte
4 vajíčka. Cesto môžeme aj vyvaľkať, vykrajovať medovníčky
a upiecť tradičným spôsobom.
Postup:
Do misy odvážime preosiaty cukor, pridáme zmäknuté maslo, vajíčko, tekutý med, ... |
..., kakao ... |
.... a perníkové korenie. |
Všetky suroviny vymiesime robotom alebo ručným šľahačom. |
K vyšľahaným surovinám prisypeme asi polovicu množstva múky a kypriaci prášok do perníka. |
Premiesime a postupne prisýpame zbytok múky. |
A necháme pracovať robot. Ak nemáme robot, k vyšľahaným surovinám prisypeme všetku múku a ručne vymiesime cesto. |
Cesto vyberieme z robota a skontrolujeme, ak je lepivé, prisypeme ešte múku. |
Hotové cesto zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 24 hodín alebo aj dlhšie. |
Odležané cesto vytiahneme z chladničky, necháme ho trochu zmäknúť a pripravíme si marcipán. (Hotový marcipán kúpime v obchode). |
Z cesta odoberáme kúsky o veľkosti vlašského orecha a z marcipánu kúsky o veľkosti maličkého lieskovca. |
Z medovníkového cesta urobíme guľku a prstom v nej vytlačíme jamku. |
Do jamky vložíme marcipán, ... |
... zabalíme ... |
... a v dlaniach vygúľame. |
Gule rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. |
Pečieme ich v rúre vyhriatej na 170 stupňov asi 8 minút. |
Vychladnuté gule posypeme práškovým cukrom a uložíme do plastovej alebo kovovej krabice, aby boli mäkké a vláčne. |
Hotovo. |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára