štvrtok 18. júna 2020

Medovníkovo-marcipánové gule


Budeme  potrebovať:
§        70 g preosiateho práškového cukru
§        60 g medu
§        40 g zmäknutého masla
§        1 vajce
§        1 – 2 zarovnané čajové lyžičky perníkového korenia
§        1 čajovú lyžičku kakaa (5 gramov)
§        1 čajovú lyžičku kypriaceho prášku do perníka
§        200 g preosiatej hladkej múky
§        marcipán
§        práškový cukor na posypanie

Pripravujem vždy štvornásobnú dávku, preto na obrázku vidíte 
4 vajíčka. Cesto môžeme aj vyvaľkať, vykrajovať medovníčky
a upiecť tradičným spôsobom.

Postup:

Do misy odvážime preosiaty cukor, pridáme zmäknuté maslo,
vajíčko, tekutý med,  ...

..., kakao ...

.... a perníkové korenie.

Všetky suroviny vymiesime robotom alebo ručným šľahačom.


K vyšľahaným surovinám prisypeme asi polovicu množstva
múky a kypriaci prášok do perníka.


Premiesime a postupne prisýpame zbytok múky.

A necháme pracovať robot. Ak nemáme robot,
k vyšľahaným surovinám prisypeme všetku múku a ručne
vymiesime cesto.

Cesto vyberieme z robota a skontrolujeme,
ak je lepivé, prisypeme ešte múku.

Hotové cesto zabalíme do fólie a dáme do chladničky
na 24 hodín alebo aj dlhšie.

Odležané  cesto vytiahneme z chladničky, necháme
ho trochu zmäknúť a pripravíme si marcipán.
(Hotový marcipán kúpime v obchode).

Z cesta odoberáme kúsky o veľkosti vlašského orecha
a z marcipánu kúsky o veľkosti maličkého lieskovca.

Z medovníkového cesta urobíme guľku
a prstom v nej vytlačíme jamku.

Do jamky vložíme marcipán,  ...

... zabalíme ...


... a v dlaniach vygúľame.


Gule rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.


Pečieme ich v rúre vyhriatej na 170 stupňov
asi 8 minút. 

Vychladnuté gule posypeme práškovým cukrom
a uložíme do plastovej alebo kovovej krabice,
aby boli mäkké a vláčne.

Hotovo.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára