pondelok 13. novembra 2023

Škoricové osie hniezda bez kysnutia



Budeme potrebovať:

  • 500 g hladkej múky
  • štipku soli
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 vajcia
  • 250 g masla alebo Hery
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 1 čajovú lyžičku cukru
  • 0,5 dcl mlieka
  • škoricový cukor alebo škoricu zmiešanú s kryštálovým, krupicovým alebo hnedým cukrom na naplnenie hniezd

Postup:

Do pohárika nalejeme mlieko, pridáme čajovú lyžičku cukru a droždie. Lyžičkou dobre rozmiešame a počkáme asi 5 minút. Zatiaľ si do misky preosejeme múku, pridáme štipku soli a kypriaci prášok. Premiešame vareškou alebo lyžicou. Do múky pridáme maslo, vajíčka a rozrobený kvások. Všetko vymiesime rukami. Cesto ihneď rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 0,3 cm. Na rozvaľkané cesto v hrubšej vrstve rozmiestnime škoricový cukor. Cesto zatočíme do valčeka (ako roládu). Valček nakrájame nožom. Jednotlivé kolieska by mali mať šírku asi 2 cm. Kolieska rozložíme ležato na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a upečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov. Pečieme asi 10 minút.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára