utorok 2. mája 2023

Dánske šišky - Ebelskivers

Budeme potrebovať:

  • 2 vajíčka
  • 2 šálky mlieka (môžeme použiť aj rastlinné mlieko, šišky sa podaria)
  • 2 šálky múky
  • 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 zarovnanú čajovú lyžičku kypriaceho prášku do pečiva
  • 60 g masla
  • 2 štipky soli (jednu do cesta a jednu do bielkov)
  • 1/3 šálky práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • pridať môžeme postrúhanú kôru z citróna alebo pomaranča
  • jahodový (alebo iný) džem
Postup:


Vajíčka rozbijeme - žĺtky oddelíme od bielkov.
Bielky vyšľaháme do peny so štipkou soli.

K žĺtkom pridáme maslo, práškový
 a vanilkový cukor a citrónovú kôru.

Všetko prešľaháme.

K prešľahanej zmesi pridáme múku,
kypriaci prášok, sódu bikarbónu a soľ.

Ďalej pridáme mlieko.

Všetko znovu vyšľaháme.

Nakoniec do cesta zapracujeme sneh z bielkov.

Cesto má mať hustotu cesta na palacinky.

Panvicu s jamkami vytrieme olejom.

Naplníme cestom nie úplne do plna.

Do každého cestíčka pridáme lyžičkou džem.

A prelejeme ešte cestom.

Šišky po prepečení jednej strany
 opatrne otočíme na druhú stranu.

Hotovo. Môžeme posypať práškovým cukrom,
podávať s horúcim ovocím alebo šľahačkou.
Výborné sú aj "len tak". 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára