štvrtok 27. septembra 2018

Medové toliariky

Dnes sme v Klube Vareška piekli toliariky plné medu. Do cesta sme nastrúhali čerstvú voňavú kôru z biocitróna a citrón sme potom zjedli. Aj prváci sa už rozhľadeli a vedeli sa v kuchynke obracať. Tiborko  usilovne "guľkal" koláčiky a plnil ich sladučkým marhuľovým džemom. Sonička  si väčšinu koláčikov odložila do bruška a Ninka stihla napiecť aj do bruška a aj do krabičky. Zahanbiť sa nedali ani Nelka so Sofinkou, Nikolka, Kristínka a Vaneska. Nezaháľali ani druháčky  Esterka, Mária, Peťka, Sofinka, Dianka, Tatianka, Magdalénka a jediný druhák Oliver.  O práci tretiakov nemôžeme pochybovať - Natálka, Sabínka, Davidko, Lukáško, Veronika, Dominika, Tamarka a Adamko sú skvelí pekári aj moji pomocníci.  Ak si aj vy napečiete naše toliariky, nezabudnite si k nim uvariť voňavý lipový čaj s medom. V jesennom období vám isto padnú vhod.

MEDOVÉ TOLIARIKY

Budeme potrebovať:
  • 350 g hladkej múky
  • 140 g masla
  • 140 g medu
  • 2 žĺtky
  • ½ balíčka prášku do pečiva
  • ½ balíčka vanilkového cukru
  • marhuľový džem

Postup:

Odvážime maslo, pridáme dva žĺtky a vyšľaháme. Pridáme med, múku, zmiešanú s práškom do pečiva a vanilkový cukor. Vypracujeme nelepivé cesto. Z cesta odoberáme kúsky veľké ako vlašský orech, vytvoríme guľôčku a prstom alebo opačnou stranou varešky urobíme jamku. Do jamky dáme marhuľový džem. Koláčiky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 170 ̊C.






3 komentáre: