štvrtok 24. novembra 2022

Scones - anglické čajové pečivo

Budeme potrebovať:
  • 350 g hladkej múky
  • 3 čajové lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 3 polievkové lyžice hnedého cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky škorice
  • na špic noža kardamónu (môžeme vynechať)
  • pomarančovú a citrónovú kôru (spolu 1 čajovú lyžičku)
  • 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy
  • 175 ml vlažného mlieka
  • 85 g masla alebo Hery
  • jahodový džem
  • 1 vajce na potieranie

Postup:
Do misky odvážime múku, pridáme kypriaci prášok, cukor,
vanilkový cukor, kardamón, škoricu a kôru z citrusov (ak je sušená).

Všetky suché suroviny premiešame lyžicou.

Teraz pridáme mlieko, citrónovú šťavu, maslo
a postrúhanú kôru (ak použijeme čerstvé ovocie).

Vymiesime trošku lepkavé cesto
 (podľa potreby môžeme pridať trochu mlieka).
Cesto môžeme rozdeliť na dve polovice
a do jednej zapracovať
hrozienka alebo kandizované ovocie. 

Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 2 - 2,5 cm
a vykrajujeme kolieska s priemerom 7 cm.

Koláčiky rozložíme na plech vystlaný papierom
 na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom
a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov.
Pečieme asi 12 - 14 minút podľa rúry.

Vychladnuté koláčiky prerežeme na polovicu,
naplníme jahodovým alebo šípkovým džemom
(môžeme pridať aj mascarpone zmiešané
s cukrom alebo šľahačku) a posypeme práškovým cukrom.
 Necháme chvíľku odležať.
Uvaríme si čierny čaj a vychutnáme koláčiky.
Najlepšie chutia čerstvé. Dobrú chuť!












Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára