štvrtok 11. októbra 2018

Taštičky zo smotanového cesta


Vonku je krásne jesenné počasie a v záhradách dozrievajú voňavé jabĺčka. Aj vám sa zbiehajú slinky pri myšlienke na babičkin mrežovník, pité alebo sladučkú výživu? My na Vareške sme sa rozhodli upiecť jablkové taštičky zo smotanového cesta. Sú určite zdravšie, ako tie z lístkového. A naplniť ich nemusíte len jabĺčkami. Výborné sú aj so slivkovým lekvárom, tvarohovou a orechovou plnkou. Z cesta si môžete vyrobiť aj závin a naplniť ho podľa chuti.


TAŠTIČKY ZO SMOTANOVÉHO CESTA

Budeme potrebovať:
  • 400 g hladkej múky
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 150 g Hery alebo masla
  • štipku soli
  • 1 veľké vajce

Postup:
Múku odvážime do misy, pridáme štipku soli, vajce, Heru a smotanu. Vypracujeme nelepivé cesto. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 0,2 – 0, 3 cm. Nakrájame štvorce veľké približne 6 x 6 cm.  Štvorce naplníme obľúbenou plnkou  (slivkový lekvár, tvaroh vymiešaný s hrozienkami, cukrom a vajíčkom alebo podusené jabĺčka) a zložíme do taštičky. Taštičky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, natrieme vajíčkom a upečieme v horúcej rúre pri teplote 170 ̊C.

A keďže máme jablkové obdobie, prikladám recept na fantastickú "Martuškinu jablkovú výživu", ktorý mám ako inak od pani Marty. Môžu si na ňom pochutiť maškrtníci od jedného roka.

Budeme potrebovať 2 kg jabĺk, 1 ks vanilkový puding, 150 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor.

Postup: Jablká ošúpeme, postrúhame,  mierne podlejeme vodou a dusíme v hrnci. Keď sú mäkké, pridáme vanilkový cukor a kryštálový cukor, ktorý sme vopred zmiešali s pudingom. Chvíľu povaríme, rozmixujeme a plníme do čistých pohárikov.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára